„Negativne kamate“ za velike štedne uloge?

made-in-germany-rs-bank

Nemačka banka „Skatbank“ najavila je da će za velike štedne uloge ponuditi „negativne kamate“, što bi značilo da će početi da naplaćuje 0,25 procenata na štednju, ukoliko je ulog veći od 500.000 eura.

Prošle godine Evropska centralna banka (ECB) odredila je velikim bankama „negativne kamate“ za noćne uloge, ali je verovatno, ovo prvi slučaj u Nemačkoj da poverioci za čuvanje svog novca u banci moraju da plate.

„Skatbank“, mala banka na istoku Nemačke u gradu Altenburgu, objavila je kako će negativne kamate na štednju početi da naplaćuje već od sledećeg meseca. Portparol ove banke koja ima 15.000 klijenata, rekao je tim povodom da za sada banka još uvek ne naplaćuje „negativnu kamatu“ za uloge veće od 500.000 eura, prenose „Vestionline“.

Nakon što je ECB pokušala da jeftinim zajmovima oživi tromu ekonomiju u evrozoni, a što nije donelo neki veliki uspeh, kamate u Nemačkoj su se istopile. Finansijska tržišta pozdravljaju jeftine zajmove, međutim bogatiji Nemci protestuju zbog nedostatka prilika za unosno investiranje.

Internet portal „Verivox“ nedavno je objavio informaciju po kojoj su poslovne banke počele da uvode „negativne kamate“ još pre više nedelja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор