NBS po drugi put povećava kamatnu stopu

Narodna banka Srbije je povećala referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, na nivo od 2 procenta, dok je stopu na depozitne olakšice i stopu na kreditne olakšice povećala za po 50 baznih poena, na nivoe od 1% i 3%.

„Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je pre svega imao u vidu da su inflatorni pritisci na svetskom i domaćem tržištu i dalje jači i postojaniji nego što se prethodno očekivalo i da to zahteva dodatno pooštravanje monetarnih uslova kako bi se ograničili sekundarni efekti na inflaciona očekivanja i dalji rast inflacije“, saopšteno je iz centralne banke.

U cilju uticaja na smanjenje inflacije u narednom periodu Izvršni odbor NBS je po drugi put uzastopno povećao referentnu kamatnu stopu čime se nastavlja jačanje restriktivnosti monetarne politike, započeto u oktobru prošle godine postepenim povećanjem prosečne ponderisane stope na aukcijama repo prodaje hartija od vrednosti, koja je od oktobra do danas povećana za ukupno 110 baznih poena.

Prodaja deviza na domaćem deviznom tržištu imala je dvostruki uticaj. Pored održanja relativne stabilnosti kursa dinara prema euru i povlačenjem značajnog iznosa dinarske likvidnosti pooštreni su monetarni uslovi, dodaje se u saopštenju.

Izvršni odbor centralne banke je konstatovao da su jačanje geopolitičkih tenzija i izbijanje konflikta u Ukrajini uticali na produbljivanje energetske krize na globalnom nivou, dalji rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i industrijskih sirovina, kao i na produžavanje otežanog funkcionisanja međunarodnih lanaca snabdevanja.

– Inflacija u Srbiji, kao i u većini drugih zemalja, nastavila je da se kreće uzlaznom putanjom i u martu je iznosila 9,1% međugodišnje, vođena i dalje u najvećoj meri rastom cena hrane i energije. Bazna inflacija (po isključenju cena hrane, energije, alkohola i cigareta), na koju mere monetarne politike najviše utiču, bila je gotovo dvostruko niža od ukupne inflacije (4,8% u martu), čemu je doprinela očuvana relativna stabilnost deviznog kursa i u izuzetno neizvesnim globalnim uslovima – navodi se u saopštenju NBS i dodaje da se prema najnovijim projekcijama i dalje očekuje pad inflacije u drugoj polovini ove godine.

Naime, Izvršni odbor NBS je usvojio majski Izveštaj o inflaciji s novim makroekonomskim projekcijama, koje će detaljnije biti predstavljene javnosti na konferenciji za novinare, 18. maja. Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi zakazana je za 9. jun.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор