NBS povećala referentnu kamatu na 1,5%

Narodna banka Srbije (NBS) je povećala referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, na 1,5 procenata, podstaknuta postojanijim inflatornim pritiscima na svetskom i domaćem tržištu. Istovremeno su povećane i kamatna stopa na depozitne olakšice na 0,5 posto i stopa na kreditne olakšice na 2,5 posto.

Kao odgovor na izazove, NBS postepeno povećava restriktivnost monetarne politike. Prosečna ponderisana stopa na aukcijama repo prodaje hartija od vrednosti je kontinuirano i postepeno povećavana od oktobra 2021. godine, ukupno za 84 bazna poena, dok se nije gotovo izjednačila sa referentnom kamatnom stopom. Merama centralne banke smanjena je dinarska likvidnost bankarskog sektora na kontrolisan i ograničen način, a efekti tih mera, kao i aktuelno povećanje referentne kamatne stope, treba da doprinesu niskom i stabilnom kretanju inflacije u srednjem roku, kažu u NBS.

“U uslovima viših cena energenata i svetskih cena primarnih proizvoda, uz prisutne više troškove transporta, kao i zastoje u snabdevanju i nestašice pojedinih inputa u proizvodnji na globalnom nivou, od sredine prethodne godine intenziviran je rast uvoznih i proizvođačkih cena. Na rast cena hrane na domaćem tržištu, pored povećanih troškovnih pritisaka iz međunarodnog okruženja, odrazili su se i efekti prošlogodišnje suše. Pored toga, neizvesnost koja je karakterisala međunarodna robna i finansijska tržišta prethodnih meseci usled pojave novih sojeva virusa korona, pojačana je efektom geopolitičkih tenzija i izbijanjem krize u Ukrajini. To je za posledicu imalo dodatan znatan rast cena energenata, svetskih cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i metala, koje su se približile istorijski najvišim nivoima ili ih čak premašile, što povećava rizike da bi inflatorni pritisci mogli biti veći od očekivanih i prisutni u dužem periodu”, navodi se u saopštenju centralne banke.

Izvršni odbor NBS konstatuje da je međugodišnja inflacija, koja je u februaru iznosila 8,8 posto, i dalje u najvećoj meri bila vođena rastom cena hrane i energenata. Istovremeno, bazna inflacija je i dalje znatno niža od ukupne inflacije i u februaru je iznosila 4,4 posto međugodišnje, čemu je doprinela očuvana relativna stabilnost deviznog kursa i u izuzetno neizvesnim globalnim uslovima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор