NBS snizila referentnu kamatu na 1,25 posto

Narodna banka Srbije (NBS) ponovo je snizila referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na 1,25 posto, uz obrazloženje da razmere krize u svetu izazvane širenjem korona virusa zahtevaju dodatnu podršku monetarne politike domaćoj ekonomiji, sa ciljem ublažavanja negativnih efekata i podsticanja privrednog rasta u narednom periodu.

Kako je saopšteno iz kabineta guvernera, Izvršni odbor NBS imao je u vidu prethodno donete mere znatnog ublažavanja monetarne politike i fiskalnih podsticaja, ali i činjenicu da je Srbija dočekala krizu u znatno povoljnijoj makroekonomskoj poziciji nego prethodne krize, zbog čega je stvoren prostor da se dodatno poveća ekspanzivnost monetarne politike i pruži podrška privrednom oporavku zemlje.

Odluku o dodatnom smanjenju referentne kamatne stope Izvršni odbor je doneo u uslovima niske i stabilne inflacije, čije je usporavanje nastavljeno i u aprilu, na 0,6 odsto međugodišnje. Inflacija bi u ostatku godine trebalo da se kreće oko donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja od 3±1,5% u uslovima niže agregatne tražnje i nižih uvoznih cena, uključujući i cene nafte. Postepeno približavanje inflacije centralnoj vrednosti cilja očekuje se u srednjem roku, čemu bi trebalo da doprinese oporavak tražnje, podstaknut merama monetarne i fiskalne politike, dodaje se u saopštenju.

„Širenjem virusa korona svetska privreda je uvedena u recesiju bez presedana i sve je izvesnije da će njeno „otvaranje“ biti postepeno, što je uticalo i da brojne centralne banke donose nove mere za podsticanje bržeg oporavka. Za Srbiju je posebno važan oporavak zone eura, koji bi trebalo da bude podstaknut nedavno donetim dodatnim merama Evropske centralne banke (ECB), kojima se povećava likvidnost i pruža podrška povoljnim uslovima finansiranja“, poručuju iz NBS.

Koordinirane akcije monetarne i fiskalne politike u mnogim zemljama sveta trebalo bi da doprinesu povoljnijim uslovima finansiranja i podsticanju oporavka privrede u narednom periodu. S tim u vezi, Izvršni odbor je imao u vidu i da se zbog lošijih izgleda za globalni privredni rast očekuje da će cene primarnih proizvoda na svetskom tržištu, pre svega cene nafte, ostati na relativno niskom nivou i u narednom periodu.

Izvršni odbor ističe da će dodatnim smanjenjem referentne kamatne stope, zajedno sa prethodno donetim merama monetarne i fiskalne politike, efekti pandemije na privredu Srbije biti znatno ublaženi. U Srbiji su se najveći efekti krize, kao i u većini evropskih zemalja, osetili u aprilu, ali je izvesno da će u narednim mesecima uslediti oporavak koji će voditi rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u sledećoj godini od najmanje šest procenata, najavljuju iz NBS.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор