Bundestag glasao protiv obavezne vakcinacije

Sa 378 glasova protiv, 296 glasova za i 9 uzdržanih, nemački Bundestag je juče odbacio vladin predlog za uvođenje obavezne vakcinacije protiv korona virusa građana starijih od 60 godina, čime je nova vlada kancelara Olafa Šolca pretrpela prvi značajniji poraz u donjem domu parlamenta.

I sam Šolc se pribojavao takvog ishoda, da je čak sa sednice šefova diplomatija NATO u Briselu vratio u Berlin ministarku spoljnih poslova Analenu Berbok, u pokušaju da u Bundestagu obezbedi još jedan glas za predlog svoje vlade.

Kalicioni partneri SPD, Zeleni i FDP su, zbog velikih internih rasprava, za ovu sednicu ukinuli „partijsku disciplinu“, odnosno obavezu svojih poslanika da glasaju istovetno, prenosi agencija Tanjug.

Odbacivanje predloga o uvođenju obavezne vakcinacije za starije od 60 godina navelo je ministra zdravlja Karla Lauterbaha da izrazi razočaranje, kako je rekao, jer će zbog odbacivanja važne odluke biti mnogo teža borba protiv korone na jesen.

Tokom veoma oštre debate u Bundestagu, pristalice obavezne vakcinacije su upozoravale na preteću novu eskalaciju pandemije na jesen, dok su protivnici predloga zahtevali poštovanje osnovnih ljudskih prava.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор