NBS emituje srebrnjake sa likom Nikole Tesle

Iz Narodne banke Srbije (NBS) najavljuju da će izdati novu seriju numizmatičkog novaca od srebra sa likom Nikole Tesle, na kojima će biti ispisano „electrical visionary“, „powering the future“, „natural healnig“, „anti iflammatory cell detoxification“ i „anti-patogenic immune enhance“, objavljeno je u Službenom glasniku.

U središnjem delu kovanice nalazi se poluprofil Nikole Tesle, dok je iznad portreta, sleva latinicom, a sdesna ćirilicom, ispisano „Nikola Tesla“. Lik Nilole Tesle tako će se ponovo naći na 210.000 kovanica od 100 dinara, na kojima će biti naznačene i godine izdavanja – 2022. i 2023, čija će ukupna vrednost iznositi 41 milion dinara. U odluci centralne banke se navodi da će se numizmatički novac prodavati po ceni koju odredi NBS.

Prema sporazumu iz februara 2018. godine, predviđeno je da NBS za 5 kalendarskih godina njegovog trajanja izradi ukupno 210.000 kovanica sa istim likom Nikole Tesle, dok se ostala obeležja mogu menjati pojedinačnim ugovorima, s obzirom na to da je zamišljeno da bude najmanje pet takvih izmena, kako bi bilo zastupljeno najmanje pet Teslinih izuma. Tako je u 2019. godini bio prikazan model bežično navođenog broda, kojim je demonstriran radijski i bežični prenos, kao jedan od najvažnijih izuma Nikole Tesle, prenosi agencija Tanjug.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор