VW i Stellantis ispred Tesle po prodaji u Evropi

Nemački automobilski koncern Volkswagen i francusko-italijansko-američki gigant Stellantis pretekli su u prvoj polovini ove godine američku kompaniju Tesla po prodaji električnih vozila u Evropi.

Folksvagen grupacija je u prvih šest meseci ove godine prestigla po prodaji u Evropi dva svoja velika rivala, Stellantis i Teslu, a i Stellantis je napravio dobar rezultat, budući da se veoma približio Nemcima, a takođe prestigao Teslu, prenosi b92.

U pitanju je prodaja u 27 zemlja Evropske unije, zajedno sa Velikom Britanijom, Švajcarskom, Islandom i Norveškom. Kupcima u ovim zemljama Folksvagen je isporučio 116.307 električnih vozila, dok je Stellantis bio drugi na listi, sa 105.413 prodatih automobila na struju. Tesla je daleko iza, na trećoj poziciji, sa 78.277 prodatih vozila, prenosi Automotive News Europe.

Iako je Tesla na listi tek treći po prodaji u Evropi, američki proizvođač zauzima prva dva mesta kada su u pitanju konkretni modeli. Naime, najtraženiji električni auto u Evropi u prvih šest meseci ove godine bio je Tesla Model Y (39.969 prodatih vozila), drugi je Tesla Model 3 (38.320), na trećem mestu je električni Fiat 500 (32.315), za njim je Peugeot e-208 (21.918), a tek peta je Škoda Enyaq iV (19.951), kao najbolje prodavani električni model iz VW-a.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор