Emisijom euroobveznica Srbija prikupila 1,75 mlrd. $

Ministar finansija Siniša Mali je izvestio da je Srbija emitovala euroobveznice denominovane u dolarima sa rokom od pet i deset godina, pri čemu je prikupljeno 1,75 milijardi dolara, uz do sada najveće interesovanje investitora za naše obveznice.

Gostujući na RTS-u, ekonomista, profesor doktor Dragan Đuričin je povodom ove vesti ocenio da u uslovima poremećenih tokova, Srbija nalazi načine da održi korigovanu makroekonomsku stabilnost, istakavši da je dobro što vlada i Ministarstvo finansija prate trendove na globalnom finansijskom tržištu.

– Za prvih 15 dana januara prodaja obveznica na globalnom nivou je za 40 posto veća nego tokom cele prošle godine. Došlo je do strukturnih promena na tržištu kapitala koje idu u pravcu favorizivanja instrumenta finansiranja sa manjim rizicima, tako da državne obveznice, kao hibrid između akcija i kredita, postaju veoma atraktivne. Promet za prvih 15 dana bio je preko 600 milijardi dolara – rekao je Đuričin.

On je naglasio da je reč o dobrom osmišljavanju cele transakcije, što je posledica praćenja trendova. Kako je rekao, ovakav rezultat predstavlja pozitivan odgovor svetskog finansijskog tržišta na naše makroekonomske fundamente, a ovim potezom Srbija je pokazala sebi, ali i finansijskim posrednicima, da je kredibilna.

– To je za nas prilika da dobijemo veći fiskalni prostor i nastavimo sa finansiranjem investicija sa uticajem, odnosno investicija u infrastrukturu – fizičku i digitalnu, koje obezbeđuju uticaj države na rast agregatne tražnje – objasnio je Đuričin.

Komentarišući ekonomska očekivanja u 2023. godini, Đuričin je ocenio da globalna ekonomija puca po mnogim šavovima.

– Globalna ekonomija se od 2008. nalazi u krizi koja se kotrlja, koja se javlja u različitim formama i koju reaktivne ekonomske politike nisu uspele dosad da umire. I čovečanstvo je u regresiji, u poremećenim tokovima, sistemu vrednosti, ekonomija puca po mnogim šavovima – smatra profesor.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор