Obeležena 161. godišnjica rođenja Nikole Tesle

U Muzeju Nikole Tesle u Beogradu juče je obeležena 161. godišnjica rođenja velikog naučnika, a ulaz je bio besplatan za sve posetioce.

Tokom posete Muzeju, v. d. gradskog sekretara za kulturu Ivona Jevtić je istakla da ova jedinstvena institucija pod zaštitom Uneska u celosti čuva, obrađuje i izučava Teslinu zaostavštinu.

– Teslini pronalasci iz oblasti elektrotehnike, mašinstva, radiotehnike i bežičnog upravljanja izmenili su sliku sveta i napravili veliki pomak u nauci – rekla je Jevtićeva i dodala da Muzej, pored toga što predstavlja ustanovu zaštite, jeste i centar okupljanja naučnika i istraživača iz različitih oblasti, prenosi „Beoinfo“.

Ona je podsetila da je na prošlogodišnji jubilej urađena nova i osavremenjena stalna postavka Muzeja, kako bi bila što atraktivnija za posetioce, a da je ove godine u Moskvi, u okviru Dana Beograda od 25. do 27. maja, muzej predstavio izložbu „Nikola Tesla – Duh, delo, vizija“, kojom je u tri celine prikazan život i rad slavnog naučnika.

U sklopu ovogodišnjeg jubileja na beogradskom Aerodromu Nikola Tesla svečano je predstavljen mural “Inspiracija likom Nikole Tesle”. Autor ovog umetničkog dela je pobednica konkursa, magistarka arhitekture Nina Radosavljević. Triangulaciju Nine Radosavljević, sa više od 16.000 geometrijskih elemenata koji u sebi kriju lik našeg naučnika, realizovao je umetnik Miodrag Stanišić sa svojim timom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор