„Tesla dani“ od 6. do 12. jula

made-in-germany-rs-nikola-tesla

Ovogodišnji „Tesla dani“ od 6. do 12. jula, obuhvatiće niz programa inspirisanih životom i radom Nikole Tesle, koji će se istovremeno odvijati u više gradova Srbije.

Sedmodnevna proslava u čast Teslinog rođendana 10. jula, obuhvatiće brojne izložbe, radionice, performanse, naučne eksperimente, predavanja i mnoge druge događaje, saopštila je Turistička organizacija Srbije (TOS).

Posetioci će biti u prilici da vide stare hidroelektrane Elektroprivrede Srbije (EPS), dok će na Elektrotehničkom fakultetu moći da saznaju kako je Tesla „pravio gromove“, na koji način je proizvodio bežičnu energiju i loptaste munje, a i da saznaju zašto je Ðorđe Stanojević čovek koji je osvetlio celu Srbiju, prenosi agencija „Tanjug“.

„Tesla dani“ deo su rute „Putevima Tesle kroz Srbiju“, koji obuhvataju Muzej Nikole Tesle, Beograd iz ugla Nikole Tesle (sve što je Tesla video i obišao kada je 1892. godine posetio Beograd), Negotin kao rodni grad Ðorđa Stanojevića i deset malih starih hidroelektrana EPS-a, nastalih mahom zahvaljujući prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića.

Ovom turističkom rutom obuhvaćeni su i Muzej Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskim Karlovcima, manastr Šišatovac i Zavičajni kompleks Mihajla Idvorskog Pupina, Teslinog savremenika i prijatelja.

Tesla dane organizuje Klaster puteva kulture, u koji je umreženo preko 40 institucija kulture, šest fakulteta i veliki broj privrednika, turističkih organizacija i agencija. Pokrovitelji ove manifestacije su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, EPS, „Šnajder Elektrik“ i „Trizma“, a prijatelji projekta su Opština Negotin, Mladi za turizam, „AIESEC“, Narodni muzej Leskovca i Udruženje „Teslin toranj“ iz Leskovca, Narodni muzej Užice, Pupinov zavičajni kompleks u Idvoru i selo Velebit kod Subotice.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор