Na testu za nemačko državljanstvo pitanja o Holokaustu

Na testu koji se polaže za prijem u nemačko državljanstvo potrebno je poznavanje istorije Holokausta, odnosno istorijske odgovornosti Nemačke nacije prema Jevrejima i državi Izrael, javljaju nemački mediji.

– Ko ne deli naše vrednosti, ne može ni da dobije nemački pasoš. Antisemitizam, rasizam i drugi oblici prezira prema ljudima su nespojivi sa dobijanjem nemačkog državljanstva – poručila je nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer.

Ona je ukazala na istorijsku odgovornost Nemačke po pitanju nacističkog sistematskog uništavanja Jevreja tokom Drugog svetskog rata. Kako je poručila, svako ko želi da postane nemački državljanin mora da zna šta znači preuzeti istorijsku odgovornost Nemačke, koja je deo identiteta Nemaca.

Portparol MUP-a je potvrdio prethodne medijske navode da je test za sticanje državljanstva uključivao pitanja vezana za život Jevreja u Nemačkoj, kao i pitanja o istorijskoj odgovornosti Nemačke prema Jevrejima i Izraelu.

„U budućnosti će teme kao što su antisemitizam, pravo Izraela na postojanje i jevrejski život u Nemačkoj, igrati važniju ulogu u testu državljanstva“, navodi se u saopštenju nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Posle napada palestinskog militantnog političkog krila Hamas na Izrael 7. oktobra i potonje eskalacije rata koji je opustošio pojas Gaze i za sobom ostavio više od 30.000 civilnih žrtava i 70.000 povređenih Palestinaca, u Nemačkoj je drastično porastao broj zločina sa antisemitskom pozadinom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор