Dojče Ban u gubitku 2,4 mlrd. €, vozovi kasne, u njima pacovi

Putovanje vozom bi moglo da poskupi u Nemačkoj, jer je nacionalni železnički operater Dojče ban (Deutsche Bahn) prošle godine zabeležio neto gubitak od čak 2,4 milijarde eura, ili oko deset puta veći nego u 2022.

Naime, prihod Dojče Bana pao je za 13 posto, na 45,2 milijarde eura, a velika rupa u državnom budžetu mogla bi prilično da odloži već planiranu modernizaciju železničke mreže i samim tim poskupi karte, navodi Telegraf pozivajući se na interni dokument Dojče Bana.

Prema sadašnjim finansijskim planovima, do 2030. moglo bi da bude obnovljeno svega 2.600 kilometara pruga, umesto prvobitno planiranih 4.200 kilometara, kao i izgrađeno i prošireno samo oko 600, umesto 750 kilometara pruge.

Za infrastrukturu bi do 2030. godine moglo biti obezbeđeno oko 60 milijardi eura manje od planiranih, pa kompanija namerava da uštedi i na drugim projektima, poput tzv. železničkih stanica budućnosti ili uslužnih objekata za održavanje i čišćenje vozova.

Pošto troškovi održavanja i renoviranja takođe rastu u nebo, Dojče Ban želi da poveća i takse za pruge i stanice, pa bi međugradske karte mogle postati još skuplje, a čini se da bi neke IC linije mogle biti ugašene, što bi bilo neekonomično.

Pored svega navedenog, činjenica je da putovanje vozom po Nemačkoj trenutno građanima nije nimalo zabavno, jer je obeleženo mnogobrojnim kašnjenjima, zatvaranjem pojedinih ruta i pacovima u kupeima, navode nemački mediji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор