Dojče Ban na velikom gubitku zbog grafita

Grafiti se smatraju umetnošću, ali su često samo obične žvrljotine prilično skupe za izradu. Za Nemačke železnice (Deutsche Bahn) grafiti ne predstavljaju ništa više do vandalizam zbog kojeg su na velikom gubitku, prenosi agencija DPA.

Od oko 35.000 oštećenja na vozovima i objektima Dojče Bana, u nekih 24.000 slučajeva radi se upravo o grafitima, a šestina ovih „umetničkih dela“ skoncentrisana je u Berlinu i okolini, saopštila je portparolka DB-a.

DB je štetu u 2022. godini procenio na 12,1 milion eura, što predstavlja blagi pad u odnosu na prethodnu godinu, kada je šteta bila za 100.000 eura veća. Iz preduzeća popručuju da je to zbog boljih zaštitnih mera i kontrola.

– Naši specijalizovani timovi blisko sarađuju sa policijom – objasnio je šef bezbednosti u Dijče Banu Hans-Hilmar Riške.

Samo je od januara do maja ove godine već uhapšeno gotovo 1.200 osumnjičenih vandala, uključujući i više od 300 crtača grafita. Podaci železnice pokazuju da pripadnici bezbednosti svake godine uhvate više od 3.200 osumnjičenih, od kojih je četvrtina odgovorna za grafite.

Nacionalna nemačka železnica nastoji da smanji štetu na vozovima postavljanjem folija ili nanošenjem premaza koji sprečavaju slikanje, a sve više koristi i video nadzor.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор