Bajer u drugom kvartalu u gubitku 9,5 mlrd. eura

Nemački Bajer je u drugom kvartalu ove godine zabeležio neto gubitak od 9,5 milijardi eura, prvenstveno usled povećanih troškova sudskih procesa koji su pokrenuti zbog glifosata, potencijalno kancerogene materije u njegovim herbicidima.

Do naglog pada zarade dovele su “posebne stavke” u ukupnom iznosu od 12,5 milijardi eura, uglavnom zbog masovnih sudskih nagodbi na koje je kompanija pristala u junu, jer je bila tužena zbog glifosata u herbicidima koje je nemački farmaceutski gigant preuzeo kupovinom američkog Monsanta.

U drugom kvartalu ove godine, prihode od prodaje je podstaklo poslovanje kompanije u oblasti poljoprivrede. Sa druge strane, pandemija korona virusa je pritisla farmaceutsko poslovanje, jer su mnogi medicinski zahvati koji nisu bili hitni odloženi, a pacijenti su zbog straha od zaraze izbegavali čekanja po bolnicama, saopštila je nemačka kompanija sa sedištem u Leverkuzenu.

U ovom periodu je blago smanjena i prodaja proizvoda za ličnu negu, što je pripisano merama zatvaranja trgovaca i potrošača nakon prvog kvartala. U drugom tromesečju Bajerovi prihodi od prodaje iznosili oko 10 milijardi eura i bili su za 6,2 posto niži u odnosu na isti period prošle godine, prenosi SEEbiz.

Inače, zarada kompanije pre odbijanja kamata, poreza, amortizacije, deprecijacija (EBITDA) i posebnih stavki, porasla je za 5,6 posto, na 2,88 milijardi eura, „zahvaljujući uštedama ostvarenim integracijom Monsanta kojeg je Bajer kupio 2018. godine“, saopštava kompanija.

Američka poljoprivredna tehnološka kompanija proizvođač je herbicida roundupa, koji služi za uništavanje korova, a sadrži jedinjenje glifosat za koje mnogi poljoprivrednici kažu da je kancerogeno, zbog čega su i pokrenute tužbe protiv Bajera.

Poređenja radi, u drugom tromosečju prošle godine Bajer je ostvario neto dobit od oko 400 miliona eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор