Nemačka omogućava strancima dvojno državljanstvo

Prema novim pravilima koje predlaže Ministarstvo unutrašnjih poslova, stranci koji žive u Nemačkoj više neće morati da se odreknu državljanstva matične zemlje kako bi dobili nemačko državljanstvo, a zahtev će moći da podnesu već nakon samo pet godina boravka, prenosi Index.

Trenutno stranci u Nemačkoj moraju da žive najmanje osam godina pre nego što steknu pravo da podnesu zahtev za državljanstvo. Prema nacrtu novog zakona, skraćeni period od pet godina može se dodatno skratiti ukoliko kandidati pokažu da su dobro integrisani, na primer izvanrednim uspehom u školi ili na poslu, volonterskim radom ili odličnim poznavanjem jezika.

Pored toga, i deca čiji su roditelji stranci, a rođena su u Nemačkoj, takođe će moći će da imaju dvojno državljanstvo. Ove promene u procedurama deo su obimne reforme nemačke migracione i integracione politike koju sprovodi aktuelna vladajuća koalicija socijaldemokrata, zelenih i liberala.

Inače, prema važećem zakonu, državljani Evropske unije i sada imaju pravo da zadrže državljanstvo svoje matične zemlje i nakon sticanja prava na nemački pasoš.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор