Nemci u obavezi da se evidentiraju na poslu

Nemački Savezni sud za rad (BAG) doneo je u septembru prošle godine odluku da radnici u toj zemlji moraju da evidentiraju svoj boravak na poslu, zbog čega su i poslodavci dužni da u svojim firmama uvedu odgovarajući sistem evidentiranja.

Iako je ova odluka dugo bila predmet žustrih rasprava u vladi “Semafor” koalicije i među stručnjacima za radno pravo, zakon je definitivno usvojen početkom ove godine, piše Fenix magazin.

Ovom novinom obuhvaćeni su i oni koji rade od kuće, budući da je od pandemije korona virusa veliki broj radnika angazovan upravo na taj način. Prema izveštaju Saveznog zavoda za statistiku (Destatis), skoro četvrtina zaposlenih je u 2021. radila od kuće, a mnogi poslodavci nastavljaju da nude takav model rada. Odluka o načinu na koji će se sprovoditi radna evidencija prepuštena je poslodavcima i zavisiće od njihovog dogovora sa radnicima.

Kako objašnjava advokat za radno pravo Herman Glojštajn, takozvani sistemi „Stempelsysteme“ i „Stechuhren“ omogućavaju digitalno snimanje, a ako ih kompanija ne poseduje, zaposleni mogu da svoj dolazak, kretanje i odlazak unesu u aplikaciju ili klasičan dokument. Poslodavcu se dokumentacija daje na uvid, ali podleže strogim smernicama Opšte uredbe o zaštiti podataka (GDPR).

Prema istraživanju agencije Compensation Partner iz Hamburga, više od polovine svih zaposlenih u Nemačkoj radi više nego što je to ugovorom predviđeno, ili prosečno oko tri sata nedeljno, što se često ne evidentira u dokumentaciji. Međutim, to bi se sada moglo promeniti, tako da ako ugovor o radu ne predviđa prekovremeni rad, on se mora platiti ili se broj radnih sati mora smanjiti, što je regulisano Zakonom o radnom vremenu. Stoga će evidentiranje radnog vremena pomoći radnicima da ostvare ovo pravo.

Prema novim propisima, pored početka i kraja radnog dana, zaposleni moraju da evidentiraju i odlaske na pauze, a to uključuje i pauze za pušenje. Ovakve pauze, međutim. nisu deo radnog vremena i stoga nisu ni plaćene, osim ako to nije navedeno u samom ugovoru.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор