BMW predstavio prototip automobila budućnosti

Nemački BMW je na samom početku ove godine predstavio prototip automobila budućnosti „i Vision Dee“, koji govori ljudskim glasom, menja boje poput kameleona da bi udovoljio raspoloženju vozača i nema ekrane na kontrolnoj tabli, prenosi agencija Rojters.

Direktor BMW-a Oliver Zipse je najavio da će futuristički model početi da se proizvodi 2025. godine, u okviru nove linije električnih vozila koje planira da lansira pod nazivom Neue Klasse, odnosno nova klasa. Zipse je naglasio da se kompanija neće zadržati na tome da ovaj tip automobila bude poput izložbenog primerka, već da će uz konkuretne cene i ozbiljnu proizvodnju biti deo Neue Klasse.

Jedna od najupečatljivijih karakteristika novog koncepta za budućnost bila bi kontrolna tabla koja nema ekrane, već umesto njih ima jedan digitalni klizač koji kontroliše slike projektovane na vetrobranu automobila. Tako bi na najvišem nivou, vetrobran mogao da prikaže digitalni, potpuno virtuelni svet umesto stvarnosti gradskih ulica.

– Digitalno liderstvo nije u tome ko ima najveći ekran – poručio je Zipse aludirajući na Tesline automobile čiji je ekran visoke rezolucije centralna karakteristika kontrole table.

Pored modela i Vision Dee, BMW je tržištu predstavio i najnoviju primenu tehnologije E Ink. Naime, automobil poseduje 240 odvojenih ćelija u boji koje se mogu menjati pojedinačno. Tako je u jednom trenutku ovaj prototip bio svetlo zelene nijanse, pa tamno ljubičaste, da bi nakon toga postao crven sa belim trkačkim prugama.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор