Nemačkim železnicama hitno treba 25.000 radnika

Nemačka nacionalna železnička kompanija „Dojče ban“ (DB) namerava da ove godine zaposli još 25.000 radnika, od kojih će oko 9.000 biti raspoređeno na radna mesta koja su nova i koja se tek uvode.

Kako je objasnio direktor DB-a, cilj kompanije je da se poboljša kvalitet poslovanja, udvostruči broj putnika i obavi generalni remont delimično dotrajale infrastrukture, javljaju nemački mediji, a prenosi Feniks magazin.

Najavljeno zapošljavanje predstavljaće pravi izazov za kompaniju, s obzirom na to da na nemačkom tržištu rada nema dovoljno kvalifikovanih radnika. Prema rečima direktora DB-a, „tržište rada postalo je čvršće i konkurentnije”.

Među kadrovima potrebnih kompaniji nalazi se: 5.500 pripravnika i studenata, 4.200 stručnjaka za održavanje šina i železničkih vozila, 3.000 radnika za građevinske projekte i nadzor gradilišta, 2.100 vozača vozova, 1.600 dispečera, 2.200 zaposlenih u službi vozova i 2.000 IT stručnjaka.

Dojče ban je u prošloj godini otvorio oko 5.000 novih radnih mesta. S obzirom na hroničan nedostatak radnika, kompanija je zaposlenima ponudila različite povlastice, poput putnih olakšica za vanbračne partnere svojih radnika, a u planu je i dovođenje radnika iz inostranstva.

S tim u vezi, čini se da poznavanje nemačkog jezika, koje je do sada mnoge radnike iz inostranstva kočilo pri zapošljavanju, više neće biti potrebno na određenim poslovima. Direktor kompanije je potvrdio da će se u budućnosti sve više kvalifikovanih radnika dovoditi iz inostranstva, na primer iz južne Evrope, mnogih balkanskih zemalja i Turske i istakao da je u Nemačkoj u porastu upotreba engleskog jezika kao radnog jezika, posebno u IT sektoru.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор