Nemačka konačno uvodi dvojno državljanstvo

Nemačka će od aprila omogućiti strancima koji žive u toj državi dvojno državljanstvo i brže dobijanje pasoša, na osnovu Zakona o lakšem dobijanju nemačkog državljanstva koji je 19. januara usvojio Bundestag.

Na ovaj način će vlada Olafa Šolca, koju pored njegovih Socijaldemokrata, čine i Zeleni i Liberali, okončati decenije tvrde demohrišćanske logike prema kojoj se privrženost Nemačkoj morala dokazivati odricanjem od matičnog državljanstva. Opozicija se sa ovakvom odlukom ne slaže, poručujući da vlasti žele da dele nemački pasoš u „bescenje“.

– Dvojno državljanstvo nije samo ekonomski smislen instrument za privlačenje stručne radne snage, već i zakasnelo priznanje za velike zasluge ljudi sa imigracionom istorijom u Nemačkoj – izjavio je poslanik Socijaldemokrata Adis Ahmetović, čiji su roditelji devedesetih godina prošlog veka izbegli u Nemačku iz Bosne, a prenosi Kurir.

Inače dvojno državljanstvo u Nemačkoj su do sada mogli da dobiju samo državljani zemalja članica Evropske unije ili Švajcarske, a izuzetak su bili i državljani zemlja koje ne brišu svoje građane iz državljanstva, poput Maroka.

Računica je da oko 12 miliona stranaca koji žive u Nemačkoj, ili otprilike polovina od ukupnog broja, već sada ispunjava nove olakšane uslove za dobijanje državljanstva.

Prema novim propisima koji će važiti od aprila, zahtev za nemačko državljanstvo moći će da se podnese već nakon pet godina boravka u toj zemlji, umesto dosadašnjih osam, pri čemu doseljenici više neće morati da se odriču svog matičnog državljanstva. U posebnim slučajevima, zahtev će moći da se podnese već nakon tri godine, ukoliko neko pokaže izuzetan napredak u znanju jezika, na poslu ili u školi, ili se volonterski angažuje u nekim organizacijama.

Pored toga, deca doseljenika rođena u Nemačkoj automatski će dobijati državljanstvo ako im roditelji žive u toj zemlji barem pet godina, a ovo pravilo će važiti i za decu izbeglica.

Stari gastarbajteri, koji su odlazili u Zapadnu Nemačku pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, neće ni morati da polažu jezički test, a samo će im biti dovoljno da se sporazumevaju na nemačkom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор