Lanci snabdevanja nemačke industrije napokon normalizovani

Lanci isporuka za nemačku industriju napokon funkcionišu gotovo kao pre pandemije, bez mnogo pritužbi kompanija na uska grla i nedostatka materijala za proizvodnju, za šta je bilo potrebno pune četiri godine, navodi se u saopštenju ekonomskog instituta Ifo.

Naime, u februaru se na probleme u snabdevanju žalilo 14,6 posto nemačkih industrijskih preduzeća, da bi u martu taj procenat pao na 10,2 posto, što je podstaklo stručnjaka Ifo instituta Klausa Volrabea da izjavi kako se „snabdevanje sirovinama i poluproizvodima odnedavno značajno poboljšalo“.

Podsećanja radi, svetsku trgovinu je prekinulo prvo pandemijsko zaključavanje u proleće 2020. godine, a to je posledično dovelo do dramatičnog, globalnog deficita materijala za proizvodnju, što je opet posledično destabilizovalo ili čak potpuno prekinulo proizvodnju u fabrikama širom sveta.

Sve to je nemačku industriju uvelo u ozbiljnu krizu čiji je vrhunac dostignut u decembru 2021. godine, kada je, u redovnoj mesečnoj anketi hiljada domaćih firmi Ifo instituta, probleme u lancima snabdevanja prijavilo 81,9 posto kompanija, prenosi agencija DPA.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор