Nemački industrijalci restrukturiraju lance snabdevanja

Prema rezultatima ankete ekonomskog instituta Ifo, gotovo tri petine nemačkih kompanija, njih 58 posto, navodi da je prošle godine pronašlo nove dobavljače i proširilo svoje lance snabdevanja.

Taj udeo je u elektronskoj industriji dostigao čak 80 procenata, a trećina anketaranih firmi iz ove branše planira proširenje svoje baze liferanata, prenosi agencija DPA.

Istraživanje Ifo je pokazalo da nemačka industrija nastavlja sa restrukturiranjem svojih lanaca snabdevanja, u nastojanju da smanji rizik od prekida, poput onih iz pandemijskih godina.

Stručnjak ovog instituta Andreas Baur kaže da restrukturiranje lanaca snabdevanja nemačke industrije i dalje ide punim parom, uprkos znatnom popuštanju smetnji i uskih grla pri nabavci materijala.

U studiji se navodi da je u 2023. godini 45 posto industrijskih preduzeća povećalo i rezerve u svojim skladištima, mada ovakvu vrstu obezbeđenja ubuduće planira svega jedna od osam firmi.

Sudeći prema odgovorima, 44 posto firmi je poboljšalo kontrolu svojih lanaca snabdevanja, a u automobilskoj industriji 34 odsto kompanija je počelo samostalno da proizvodi poluproizvode koje je prethodno nabavljalo od liferanata.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор