Koliko je novca dozvoljeno uneti i izneti iz Srbije?

Često se može čuti da su srpski carinici zaplenili veće količine neprijavljene strane valute. Tako je nedavno na graničnom prelazu Horgoš mađarski državljanin sprečen da ilegalno prenese 140 hiljada eura. Koliko se zapravo novca može legalno uneti i izneti iz Srbije proveravala je TV Prva.

Najveći iznos koji se može uneti u Srbiju bez prijavljivanja je 10 hiljada eura, ali to švercere ne sprečava da novac kriju u džepovima, jastucima, pokretnim frižiderima i postavama i karoseriji automobila. Nalazeći sakriven, a neprijavljen novac, naši carinici godišnje u proseku zaplene više od 20 miliona eura.

– Svaki iznos je dozvoljen za prenos, ali uz obavezu da se svi iznosi u vrednosti od 10.000 eura pa naviše, u bilo kojoj valuti, moraju prijaviti prilikom prelaska carine. Čest je razlog da se radi o novcu stečenom van nekih legalnih tokova, najčešće “radom na crno” – kaže Slobodan Tomić, koordinator za sprovođenje carinskih procedura u Upravi carine.

Međutim “rad na crno” je možda i najbanalniji motiv za neprijavljivanje novca, jer su često poreklo i razlog prenošenja neprijavljenog novca daleko opasniji. Prema rečima Ratomira Antonovića, profesora na fakultetu za bezbednost “Konstantin Veliki”, često je u pitanju novac koji ima poreklo u krivičnim delima, kriminalnim radnjama.

– Uglavnom je to intencija onih koji ne prijave novac, da bi sakrili njegovo poreklo. Terorizam se u 99,9 posto slučajeva finansira upravo iz tih crnih fondova, odnosno iz crnog porekla i crnog kretanja novca. Takav novac se koristi za kupovinu narkotika, oružja, za izvršavanje krivičnih dela i uglavnom se koristi za finansiranje aktivnosti organizovanih kriminalnih grupa” – naveo je Antonović.

Ukoliko prilikom prelaska granice kod sebe imate više od dozvoljenog iznosa, neophodno je da ga prijavite, a sve što treba da uradite je da popunite obrazac koji je u skladu sa propisima EU. U obrascu postoje rubrike u kojima treba napisati kako je novac stečen i za šta je namenjen. U suprotnom će vam novac biti oduzet, a protiv vas će biti pokrenut prekršajni postupak. Ali, ukoliko se utvrdi da posedujete novac čije je poreklo iz kriminalne radnje, onda se pokreće i krivični postupak. Sav novac čije se poreklo ne može dokazati oduzima se i on postaje prihod budžeta Republike Srbije.

Maksimum od 10 hiljada eura, koliko se legalno može preneti preko granice, odnosi se kako na gotovinu, tako i na čekove, menice i novčane uputnice. Iz Carinske uprave poručuju da, ukoliko novac prijavite na vreme, carinicima neće biti teško da umesto vas popune obrazac o njegovom poreklu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор