Koliko se po novom pravilu sme uneti novca u EU

Evropska unija je usvojila novo pravilo o unošenju novca preko granice, što je deo strategije u borbi protiv pranja novca i izvora finansiranja terorizma. Na tom polju se, osim gotovinske deklaracije, očekuju i brojne druge promene, prenosi Index.

U EU je u četvrtak na snagu stupilo pravilo prema kojem svi koji ulaze na teritoriju Unije ili je napuštaju moraju prvo da da popune gotovinsku deklaraciju, ukoliko kod sebe imaju 10.000 eura ili više u toj valuti ili njenoj protivrednosti u drugim valutama, kao i kod drugih sredstava plaćanja kao što su putnički čekovi ili menice, ali i zlato.

U visini iznosa se ništa nije promenilo, i dalje možete da prenesete do 10.000 eura keša, ali ako imate više od toga, moraćete da popunite deklaraciju o poreklu novca. Iz Evropske Komisije poručuju da carinici na ulazima u EU imaju pravo da provere putnike, njihov prtljag i sredstvo prevoza, a takođe imaju pravo i da zaplene novac koji nije prijavljen.

Pored toga, definicija gotovine se proširuje i njom su sada obuhvaćeni i čekovi, kovanice sa najmanje 90 posto zlata, zlatne poluge i slični predmeti. Ukoliko carinici opravdano sumnjaju da je novac povezan sa kriminalnom aktivnošću, moći će da oduzmu gotovinu iznosa i manjeg od 10.000 eura. Gotovinske deklaracije će se čuvati čak pet godina u cilju praćenja koliko gotovine ulazi i izlazi iz Unije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор