Nemačkoj hronično nedostaju kvalifikovane zanatlije

Zanatske firme u Nemačkoj se suočavaju sa velikim nedostatkom kvalifikovanih zanatskih radnika, među kojima su najtraženiji elektroinstalateri, vodoinstalateri i majstori u automobilskoj i mesnoj industriji.

Od 26 zanatskih zanimanja u kojima je posebno izražen nedostatak kvalifikovanih radnika, 17 je iz navedenih branši. Na tom spisku su i građevinski elektroinstalateri, vodoinstalateri, mehaničari grejanja i klimatizacije, kao i kvalifikovani radnici u sektoru prerade mesa, javlja Dojče vele.

Tako, na primer, nemačka Agencija za zapošljavanje u Anszbahu, Švajnfurtu i Vircburgu nije uspela da među nezaposlenima pronađe radnike za više od 70 posto nepopunjenih radnih mesta. Hronočnim nedostatkom radnika nešto manje su pogođena gradska područja Severne Rajne – Vestfalije, poput grada Kelna i Rurske oblasti.

Da bi se otklonio ovaj disbalans u zanatskim zanimanjima, Nemačkoj je potreban podmladak. Međutim, iako širom Nemačke postoje brojne školske ustanove, relativno mali broj učenika se odlučuje da ih upiše. Predsednik Bavarske zanatske komore Franc Ksaver Peteranderl kaže da je za stučnu obuku u raznim zanatima potrebno puno mladih, jer u Bavarskoj broj učenika u zanatskim strukama opada za oko pet posto godišnje, a u celoj zemlji još i više.

U Nemačkoj je tokom 2020. sklopljeno ukupno 129.459 novih ugovora za stručnu obuku u pretežno zanatskim branšama, što je u odnosu na prethodnu godinu manje za oko 10.000. Prema rečima predsednika Zanatske komore, uzrok neprivlačnosti zanatskog zanimanja treba tražiti u nedostatku informacija o mogućnostima koje nudi zanatski rad.

– Ovde se obučene zanatlije mogu razvijati i zauzeti čak rukovodeće pozicije. Mnogi mladi ljudi imaju pogrešne predstve o mogućnostima zarade zanatlija i nakon završenog školovanja radije se odlučuju za studiranje nego za stručnu obuku u nekom zanatu. Međutim, ustanovili smo da oko 30 posto mladih koji se odluče za studiranje napuste univerzitet bez diplome, a upravo te mlade ljude želimo među zanatlijama – kaže Peteranderl.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор