Koliko je Nemačka uložila u subvencije za električne automobile

Prema računici Dojče banke (Deutsche Bank), dosadašnja, šestogodišnja ulaganja nemačke države u subvencije za kupovinu ukupno oko 965.000 električnih automobila dostigla su iznos od oko 4,6 milijardi eura.

Iako je Nemačka subvencionisala nabavku električnih automobila sa do 9.500 eura po vozilu, mnogi i dalje smatraju da je ta mera promašena i da električne automobile najčešće kupuju dobrostojeći pojedinci i firme.

“Pored direktnih subvencija za kupovinu vozila, koje država odobrava za električne automobile, postoje i dodatni fiskalni troškovi tokom korišćenja, koji proizlaze iz nižih poreskih prihoda (porez na energiju ili mineralna ulja, u odnosu na porez na električnu energiju, porez na motorna vozila, porez na CO2, na benzin i dizel, porez na dodatnu vrednost). Ukoliko se električni automobili koriste kao službeni automobili, poreski prihodi padaju još više“, navodi se u izveštaju najveće nemačke banke.

Mišljenje mnogih stručnjaka je da je u pitanju promašena državna mera i da električne automobile najčešće kupuju materijalno dobrostojeći ljudi i kompanije, zbog čega je daleko bolje investirati u rasterećenje građana od visokih cena energije.

Inače, statistički podaci pokazuju da je petina državnog novca investiranog u subvencije za nabavku električnih automobila otišla na kupovinu Volkswagenovih modela, zatim i na vozila marke Renault, a potom i na automobile drugih proizvođača.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор