Ko je odgovoran za ilegalnu razmenu muzike preko interneta?

made-in-germany-rs-file-sharing
Po odluci Vrhovnog suda Nemačke, roditelji nisu odgovorni za ilegalnu razmenu muzičkih fajlova svoje odrasle dece. Stručnjaci kažu da je ovakvom presudom nanet težak udarac industriji uterivanja navodno neplaćenih usluga, prenosi „ARD“.

Savezni sud u Karlsrueu (BGH) odlučio je da roditelji mogu da daju svoj internet priključak na korišćenje svojoj odrasloj deci, bez obaveze da ih upozoravaju na opasnost zloupotrebe, niti su dužni da ih kontrolišu. U presudi dalje stoji da roditelji moraju da spreče kršenje autorskih prava ili da na drugi način preuzmu odgovornost za to, tek ukoliko imaju razlog da veruju da se njihov priključak za internet zloupotrebljava. Vrhovni sud Nemačke na taj način se pozvao na “posebno poverenje između članova porodice“.

Za ovakvu presudu povod je bila optužba očuha jednog 20 – godišnjaka, po kojoj je bio dužan  da muzičkim koncernima plati odštetu od oko 3500 eura, jer je sa njegovog internet priključka na portal “BearShare” bilo postavljeno više od 3.700 muzičkih fajlova za ilegalno preuzimanje. Očuh nije hteo da plati, jer je to uradio njegov posinak, a ne on, a vrhovni sud Nemačke presudio je u njegovu korist, pozivajući se na porodične veze i punoletstvo odgovorne osobe.

Vrhovni sud je još 2012. godine doneo istu odluku po pitanju odgovornosti za ono što učine maloletna deca. U principu, roditelji nisu odgovorni za internet razmenu muzike svoje dece, ali samo pod sledećim uslovima: roditelji svojoj deci treba da objasne da su portali za razmenu nezakoniti, bez potonje sumnje da je njihovo dete ignorisalo tu zabranu.

“Zajednica protiv ludila uterivanja neplaćenih usluga” konstatovala je da su za nelegalno korišćenje muzike i filmova na internetu kazne postale vrlo učestale, a da je tokom 2012. godine stiglo više od 110.400 pisama sa kaznama, zbog navodno neplaćenih usluga. Ova organizacija pretpostavlja da je u 2013. godini bilo oko 165.000 sličnih pisama upućenih korisnicima interneta, što nije ništa drugo do uterivanje dugova.

Johanes fon Riden, advokat iz Berlina i stručnjak za ovakve kazne, pozdravio je odluku Vrhovnog suda. On smatra da se radi o značajnom smanjenju odgovornosti vlasnika priključka interneta u odnosu na veoma strogu dosadašnju praksu, a to kako kaže, predstavlja još jedan, prilično jak udarac industriji uterivanja dugova za navodno neplaćene usluge.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор