Porast plaćanja karticama preko interneta

made-in-germany-rs-internet-kont

Tokom 2014. godine u Srbiji je 34 posto vlasnika platnih kartica koristilo plaćanje preko interneta, što je za 11 procenata više nego u 2013. godini.

Sudeći po rezultatima ankete kompanije „Master kard“, među aktivnim korisnicima platnih kartica na srpskom tržištu, preko interneta se najčešće kupuju odeća i obuća. Ukupno 41 posto ispitanika odgovorilo je da preko interneta kupuje odeću i obuću, što je za 9 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Građani koji su učestvovali u istraživanju naveli su da preko interneta plaćaju račune (35 posto), kupuju tehničke uređaje (24 posto) i knjige (23 posto) i plaćaju troškove smeštaja na putovanjima (19 posto), prenosi agencija „Beta“.

Artur Turemka, izvršni direktor kompanije „Master kard“ za Balkan izjavio je kako je broj srpskih građana koji koriste internet u stalnom porastu i da samim tim, sve više njih koristi prednosti koje „onlajn“ plaćanja donose, pre svega uštedu u vremenu i praktičnost prilikom kupovine, jer nema gužvi i čekanja u redovima. Po njegovim rečima, porast poverenja u bezbednost „onlajn“ transakcija dobar je pokazatelj razvoja elektronske trgovine.

Prema istraživanju, 48 posto ispitanika rado kupuje na domaćim veb sajtovima, 10 posto na stranim sajtovima, dok 42 posto njih kupuje i na domaćim i na inostranim sajtovima. Među ispitanima 23 posto njih kupuje samo na sajtovima za grupne popuste, 45 posto bira druge sajtove za kupovinu, dok 32 posto kupuje na svim vrstama sajtova. Naši sugrađani za plaćanje koriste gotovinu prilikom dostave (49 posto), internet bankarstvo (26 posto), debitne kartice (26 posto), internet kartice (18 posto), kreditne kartice (16 posto) i uplatnice (15 posto), kao i „PejPal“ i slične usluge (14 posto).

Istraživanje je pokazalo i da je porastao procenat građana koji smatraju da je kupovina putem interneta bezbedna, jer gotovo polovina ispitanika (42 posto) smatra da je „onlajn“ kupovina bezbedna, što je za sedam posto više nego u prošloj godini.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор