Javni dug i deficit budžeta Srbije manji od očekivanih

made-in-germany-rs-euro-stoperica
Ministar finansija Srbije Lazar Krstić izjavio je agenciji „Beta“ da je na kraju 2013. godine deficit konsolidovanog budžeta Srbije iznosio 179 milijardi dinara, što je za 25 milijardi manje nego što je rebalansom to bilo predviđeno.

 

– Smanjenje deficita budžeta na svim nivoima države za 25 milijardi dinara, uprkos manjim poreskim prihodima, rezultat je mera štednje preduzetih od septembra prošle godine, ali i sucifita budžeta lokalnih samouprava, što pokazuje da novac nije bio dobro raspoređen između državnog i lokalnog nivoa. Ovo će pitanje biti na dnevnom redu Skupštine, paralelno sa utvrđivanjem načina finansiranja Vojvodine koja je isto tako imala suficit budžeta – objasnio je ministar Krstić, dodajući da je pozitivna vest što je javni dug na kraju 2013. umesto paniranih 64,7 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), iznosio 62,7 posto.

Krstić očekuje da će u ovoj godini deficit budžeta takođe biti manji od projektovanih 7,1 posto BDP-a, jer planiranjem prihoda i rashoda državne kase nisu uzeti u obzir efekti ograničavanja broja zaposlenih u javnom sektoru, a kako kaže, rashodi bi trebalo da budu manji i zbog procesa sanacije preostalih državnih banaka:

– Nacrt strategije za državne banke je pripremljen i očekujemo da se sanacija preostalih banaka za koje ima zainteresovanih kupaca, završi tokom ove godine. Nije racionalno da postoji sedam, uglavnom manjih banaka u kojima država ima vlasništvo. U takvom sistemu prisutno je puno nelogičnosti i njih želimo da rešimo, da se ne bi našli u iznuđenoj situaciji da moramo da intervenišemo iz budžeta, što se već desilo sa tri državne banke –  rekao je Krstić.

Sudeći po njegovim rečima, ohrabruje i to što raste tražnja za državnim obveznicama i pada kamata na te dužničke hartije, što pokazuje da se država zadužuje jeftinije da bi obezbedila redovno finansiranje obaveza iz budžeta.

– Rekordna je tražnja za obveznicima na domaćem tržištu, što ukazuje na to da investitori posmatraju Srbiju kao stabilnu zemlju sa niskim rizikom za ulaganje. To je potvrdila i poslednja prodaja pedesettronedeljnih zapisa na koje je kamatna stopa bila za 0,5 posto niža nego na prethodnoj aukciji takvih obveznica. I kamatna stopa na evroobveznice Srbije na međunarodnom tržištu opala je za 150 baznih poena, odnosno za 1,5 posto od njihovog izdavanja krajem novembra prošle godine, dok su kamate na dužničke hartije drugih zemalja u regionu opale manje, svega za 40 do 60 poena – istakao je Krstić.

Kako je ministar naveo, planirano je da se Srbija krajem godine zaduži prodajom nove emisije evroobveznica od 750 miliona evra. Od stanja u budžetu zavisiće da li će to biti potrebno, uz predviđenu prodaju obveznica na domaćem tržištu i očekivane kredite od Svetske banke, Rusije  i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор