Odlaganje zakona već nas košta 250 miliona dolara

Euros
Novi Zakon o radu trebalo je da bude usvojen do kraja 2013. godine, kada su po hitnom postupku u Skupštinu Srbije upućeni i predlozi izmena zakona o privatizaciji i stečaju.

Nakon dogovora premijera Dačića, vicepremijera Vučića i sindikata, doneta je odluka da se usvajanje ovih zakona odloži. Tako je odlučeno u ponedeljak, a već u sredu Svetska banka je stopirala Srbiji kredit od 250 miliona dolara. Samo na ovaj način izgubili smo novac kojim je Vlada planirala da zakrpi 14 posto rupa u budžetu, piše današnji „Blic“.

Ekonomista Milojko Arsić objašnjava da će nas neusvajanje zakona o radu, privatizaciji i stečaju koštati koliko i gradnja dva mosta Zemun-Borča. Kako kaže, zajam Svetske banke, manji priliv stranih direktnih investicija i cena po kojoj će se Srbija zaduživati glavni su kanali kroz koje ćemo platiti odlaganje reformskih zakona.

– Vlada je planirala ulaganja od oko milijardu evra, a sada bi ona mogla biti manja za oko 300 miliona evra. Sem toga, kada finansijski investitori čuju da nam Svetska banka nije odobrila kredit, ali i da nam je smanjen kreditni rejting, to će im biti signal da nam traže još veće kamate – smatra profesor Arsić.

On navodi da ove godine Srbija treba da se zaduži za oko šest milijardi evra, a da za pet milijardi još uvek nije ugovorena cena kredita, pa procenjuje da bi odluka Svetske banke mogla da podigne kamatu u proseku za 0,5 posto, što bi stvorilo dodatni trošak od 25 miliona eura. Arsić veruje da ćemo zajam Svetske banke, ipak dobiti u zadnjem kvartalu ove godine.

U Ministarstvu finansija takođe veruju da je za zajam samo pomeren datum, dok u Svetskoj banci kažu da će pregovori o zajmu početi čim se zakoni usvoje.

Ministarstvo privrede oglasilo se povodom jučerašnjeg protesta sindikata metalske struke i radnika preduzeća u restrukturiranju u Beogradu, sa ocenom da su protesti sindikata politički instruisani u cilju potpunog zaustavljanja reformi.

„Protest protiv donošenja zakona o privatizaciji i stečaju i prekjučerašnji štrajkovi, ali i sve dosadašnje sindikalne aktivnosti, poput bojkotovanja javne rasprave povodom izrade Nacrta zakona o radu, direktno su instruisani od političkih partija“, navodi se u saopštenju. Kako je Ministarstvo ocenilo, „cilj je zaustavljanje započetih reformi kako bi se zadržale partijske i sindikalne privilegije u javnom sektoru. Ministarstvo privrede zahteva od Vlade da do 1. februara zakaže vanrednu sednicu Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o predlozima zakona o privatizaciji i stečaju“.

Inače, zbog povlačenja spornih zakona iz skupštinske procedure, i kako kaže „zbog zaustavljanja reformi“, Ministar privrede Srbije Saša radulović podneo je juče ostavku na tu funkciju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор