Izmenjena pravila za javne nabavke u Srbiji

Od 1. januara u Srbiji se primenjuje izmenjen Zakon o javnim nabavkama, koji u postupak javne nabavke uvodi načelo zaštite životne sredine, kao i kriterijum kvaliteta kod određenih usluga.

Izmenama je predviđeno da za nabavke na koje se zakon ne primenjuje, svi ugovori i narudžbenice moraju biti objavljeni na Portalu javnih nabavki.

Takođe, u postupcima javnih nabavki za određene kategorije naručioci neće više moći da koriste cenu kao jedini kriterijum pri dodeli ugovora, već će na izbor uticati i skup ekoloških aspekata kao što su životni vek proizvoda, troškovi održavanja, vode i struje, kao i reciklaže dobara nakon što postanu otpad.

Ekološki aspekti se odnose na nabavku foto-kopir papira, računarske opreme (desktop i laptop računari i monitori), kancelarijske elektronske opreme (štampači, skeneri, multifunkcionalni uređaji…), klima-uređaja (standardni klima-uređaji, inverter klime za grejanje i hlađenje…) i sredstava za čišćenje (proizvodi za čišćenje tvrdih površina, tekstilni proizvodi za čišćenje…).

Pravilnikom o načinu objavljivanja i vrsti podataka o ugovorima i izmenama ugovora koje naručioci objavljuju na Portalu javnih nabavki bliže je uređen način objavljivanja i vrste podataka o ugovorima zaključenim nakon sprovedenog postupka javne nabavke, prenosi agencija Tanjug.

Aktuelne izmene i dopune Zakona o javnim nabavkama stupile su na snagu 4. novembra prošle godine i do sada nisu obavezivale naručioce da koriste kriterijume kvaliteta. Podaci za 2022. godinu pokazuju da je u toj godini svega 0,44 posto ukupnog broja realizovanih nabavki bilo zeleno, kao i da je u 96 posto slučajeva najniža cena bila jedini kriterijum za dodelu ugovora, zbog čega se javila potreba za izmenama.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор