Registar NE ZOVI spašava od nasrtljivih trgovaca

Svi oni u Srbiji koji ne žele da ih trgovci zivkaju telefonom i šalju im poruke nudeći i reklamirajući proizvode i usluge, od sutra će moći da se upišu u registar NE ZOVI i na taj način se zaštite od nastrljivaca.

Naime, krajem prošle godine je usvojen pravilnik kojim se određuje na koji način će se građani upisivati u registar koji će stupiti na snagu 5. januara, navodi se u Službenom glasniku.

To će značiti da će svi operatori mobilne i fiksne telefonije morati da omoguće korisnicima da se upišu u ovaj registar, ukoliko to žele, prenosi Blic.

Uvođenje registra NE ZOVI predviđeno je Zakonom o zaštiti potrošača i trebalo je već uveliko da zaživi, a do sada se čekalo upravo na pravilnik koji definiše uslove upisa građana.

Upis ili ispis podataka iz Registra NE ZOVI obavlja operater bez naknade, koji sa korisnikom telefonskog broja ima zaključen ugovor o korišćenju javno dostupnih elektronskih komunikacionih usluga, a na osnovu zahteva korisnika telefonskog broja.

Upis ili ispis može da traži samo korisnik telefonskog broja, kao i korisnici pripejd broja koji su registrovani kod nekog operatera, i to na prodajnom mestu operatera ili u elektronskoj formi putem internet stranice ili aplikacije operatera.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор