Počeo sa radom registar korisnika novčanih doznaka

Od danas počinje registracija korisnika novčanih doznaka u registru Narodne banke Srbije (NBS), koja će, zbog opasnosti od pranja novca, ubuduće voditi registar korisnika novčanih doznaka i registar sefova.

Po Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, ova ovlašćenja pripadaju centralnoj banci, a odnose se na vođenje podataka o korisnicima novčanih doznaka, ali ne i o konkretnim novčanim transakcijama i iznosima transakcija. Ovi podaci neće biti javno dostupni.

Obavezu redovnog dostavljanja podataka u registar korisnika novčane doznake imaće svi pružaoci platne usluge izvršavanja novčane doznake – banke i platne institucije koje pružaju ovu uslugu, kao i Pošta Srbije.

„Napominjemo da će se u ovom registru voditi samo podaci o korisnicima platne usluge izvršavanja novčane doznake, koja predstavlja platnu uslugu kod koje se sredstva primaocu isplaćuju u gotovom novcu, a ne preko platnog računa, što je u ovom trenutku usluga koja se u najvećoj meri kod prekograničnih transakcija pruža preko globalnih servisa za prenos novca, kao što su Vestern junion, Manigram ili RIA“, kažu u NBS.

Podaci u registru odnosiće se na korisnike ove platne usluge bez obzira na to da li primaju ili šalju novac, ali ne i na građane koji preko platnih računa u bankama primaju novac iz inostranstva po osnovu penzija, zarada i socijalne pomoći.

U NBS navode da cilj uspostavljanja jedinstvenih registara novčanih doznaka i sefova jeste unapređenje efikasnosti sistema za sprečavanje i otkrivanje pranja novca i finansiranja terorizma, preko omogućavanja nadležnim organima da brzo i pouzdano pristupe podacima o korisnicima sefova i licima koja vrše platne transakcije bez otvaranja platnog računa.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор