Iz dijaspore nam stiglo još više novca

Do kraja novembra prošle godine u Srbiju je iz dijaspore pristiglo više od 3,1 milijarde eura, što je za 17,5 procenata više u odnosu na isti period u 2017. godini.

Preliminarni podaci Narodne banke Srbije (NBS) pokazuju da je priliv po osnovu doznaka (ličnih transfera) tokom jedanaest meseci 2018. dostigao iznos od 3.173 miliona eura, prenosi agencija Tanjug.

“Posmatrano po zemljama, najviše doznaka u poslednjih pet godina, kao i za devet meseci 2018. dolazi iz zemalja u kojima živi i radi veliki deo naše dijaspore, pre svega iz Nemačke, Švajcarske, Austrije i Francuske”, navode u NBS.

Najveći deo priliva deviza, odnosno oko 80 posto, realizuje se u eurima, a prosečni iznosi doznaka pristiglih u našu zemlju razlikuju se u zavisnosti od destinacije i načina njihovog slanja.

“Preko brzog transfera novca prosečan iznos doznake se kretao oko 262 eura, dok je preko računa banaka znatno veći i bio je oko 2.000 eura”, kažu u NBS.

Prema metodologiji platnog bilansa MMF-a, koju primenjuje statistika Narodne Banke Srbije, ličnim transferima obuhvaćene su doznake radnika, penzije i druga socijalna primanja, kao i pomoć i pokloni iz inostranstva, upućeni fizičkim licima, državljanima Srbije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор