Nemačka ograničava brzinu na autoputevima?

U Nemačkoj je predlog za uvođenje ograničenja brzine od 130 kilometara na čas na svim autoputevima u zemlji izazvao bes među građanima, navodi agencija Asošiejted pres.

Nemački ministar saobraćaja Andreas Scheuer je izjavio da je ova ideja “protiv zdravog razuma”, dok je istaknuti poslanik Zelene partije u Bundestagu Džem Ezdemir branio predlog, nazivajući ga “razumnim činom”.

Nemačka je jedna od retkih zemalja na svetu u kojoj nema ograničenja brzine na autoputevima. Ideja uvođenja ograničenja još uvek je na nivou promišljanja, a njeni predlagači tvrde da bi se na ovaj način smanjilo zagađenje, pomoglo borbi protiv klimatskih promena i smanjio broj saobraćajnih nesreća.

Američka novinska agencija navodi da je Štefen Zajbert, portparol nemačke kancelarke Angele Merkel, juče pokušao da umiri situaciju, izjavivši da komitet imenovan od strane vlade razmatra razne predloge i da još nije okončao svoj posao.

Nemačka se prema Pariskom sporazumu obavezala da do 2030. godine smanji emisiju gasova nastalih u proizvodnji električne energije, industrije, grejanja i hlađenja, kao i gasova emitovanih sa farmi domaćih životinja.

Pored ograničenja brzine, među merama koje Nemačka razmatra da uvede od 2023. nalaze se i povećanje poreza na gorivo, ukidanje olakšica za kupovinu dizelaša i uvođenje kvota za kupovinu električnih i hibridih modela, što bi sve ukupno trebalo da smanji emisiju štetnih gasova iz automobila za čak 50 procenata.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор