Nemačka otpisala Srbiji 18,5 mil. € duga

nemacka i srpska zastava

Nemačka je u decembru otpisala Srbiji dug u okviru Pariskog kluba poverilaca od 18,5 miliona eura, zbog dobrih performansi i ekonomskih rezultata naše zemlje, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Tim povodom ministar finansija Siniša Mali je razgovarao sa ambasadorom Nemačke u Srbiji Tomasom Šibom o, kako je rečeno, odličnoj saradnji dve zemlje i sve većim investicijama nemačkih privrednika u Srbiji.

– Kroz različite programe u saradnji sa Vladom Srbije, lokalnim institucijama, Nemačkom razvojnom organizacijom (GIZ), Nemačkom razvojnom bankom (KfW) i brojnim drugim partnerima, poslednjih godina su podržane reforme i promene u Srbiji koje su pre svega usmerene na održiv ekonomski razvoj – istakao je Mali i dodao da su značajni i podsticaji za unapređenje životne sredine, demokratskog građanskog društva i državne administracije.

On je podsetio da u Srbiji posluje četiri stotine firmi iz Nemačke, u kojima radi oko 50.000 ljudi, i naglasio da je investitorima od ključnog značaja da posluju u zemlji koja je stabilna, zbog čega je Srbija sprovela brojne reforme čiji se ekonomski efekti sada vide.

– Srbija čini sve kako bi bila što atraktivnija za ulaganja, kako bismo stvorili još povoljniju poslovnu klimu i imali još više investitora. Sve to vodi ka odličnom rezultatu, te je spoljnotrgovinska razmena sa Nemačkom u stalnom porastu – istakao je Mali, a prenosi agencija Tanjug.

Ambasador Nemačke u Srbiji je poručio da je saradnja dve zemlje pružila vidljive efekte, naglasivši da je poseban fokus ove saradnje na podsticanju održivog rasta i zapošljavanja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор