Vrednost bitkoina preskočila 45.000 dolara

Vrednost najtrgovanije svetske kripto valute bitkoina je juče skočila iznad 45.000 dolara, po prvi put od aprila 2022. godine, podstaknuta optimizmom oko mogućeg odobrenja promptnih bitkoin fondova kojima se trguje na berzi.

Bitkoin je u utorak dostigao 21-mesečni vrhunac od 45.532 dolara, nakon što je prošle godine porastao za 156 posto,  najviše od 2020. Poslednji put, bitkoin je porastao za 2,5 posto na 45.318 dolara, mada je to i dalje daleko od rekordnih 69.000 dolara koliko je postigao u novembru 2021.

Vrednost etirijuma, virtuelne kovanice povezane sa „ethereum blockchain“ mrežom, juče je bila za 1,45 posto viša i iznosila je 2.386 dolara, a tokom protekle godine je porasla za 91 posto, prenosi Seebiz.

Pažnja ulagača bila je okrenuta ka tome da li će američko regulatorno telo za vrednosne papire uskoro odobriti spot Bitkoin ETF, što bi otvorilo tržište bitkoina za još milione ulagača i privuklo milijarde ulaganja. Inače, u poslednjih nekoliko godina komisija za vrednosne papire i berzu SAD-a odbila je više zahteva za pokretanje spot Bitkoin ETF-ova uz tvrdnje da je tržište kriptovaluta osetljivo na manipulacije.

Međutim, poslednjih meseci je bilo sve više znakova da su regulatori spremni da potpišu bar neke od 13 predloženih spot Bitkoin ETF-ova, uz očekivanja da će do očekivane odluke doći početkom januara.

– Reakcija na moguće odbijanje bila bi jasna i verovatno bi doživela trenutni pad – izjavio je vođa istraživanja u Peperstonu Kris Veston.

Za kriptovalute su takođe su bile dobre i rastuće opklade da će glavne centralne banke ove godine smanjiti kamatne stope, što im je pomoglo da se otresu loše situacije koja je zsvladala kripto-tržištima nakon kolapsa FTX platforme, ali i drugih neuspeha kripto-poslovanja u 2022.

– Kripto tržište će doživeti značajan rast ove godine, a ključni faktori uticaja su priliv investicionih sredstava iz promptnih ETF-ova, prepolovljenje Bitkoina i popustljivija monetarna politika u SAD i širom sveta – poručio je partner likvidnih sredstava u HashKey Capitalu Jupiter Ženg.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор