Nestašicu šećera u Srbiji izazvao špekulant iz Kolubare

Oba srpska proizvođača šećera od danas će isporučivati tržištu do 400 tona šećera dnevno, poručio državni sekretar u Ministarstvu trgovine Uroš Kandić i podsetio da se u normalnim situacijama u našoj zemlji dnevno troši 260 tona šećera.

On je za RTS rekao da je ovakav dogovor postignut prethodnih dana na sastancima sa proizvođačima koji su svesni da se situacija sa šećerom mora razrešiti. Kako je objasnio, jedan od ključnih faktora za aktuelnu nestašicu šećera bio je jedan špekulant iz Kolubarskog okruga koji nije puštao šećer u prodaju.

– Zajedničkom akcijom tržišne i poreske inspekcije, policije i drugih državnih organa, utvrđeno je da je kod tog veletrgovca na lageru uskladišteno 2.000 tona šećera u pakovanju od jednog kilograma. To je desetodnevna kompletna potreba Srbije za kilskim pakovanjem šećera, a za taj deo Srbije koji je on snabdevao to je količina koja premašuje mesec dana. U prethodnih mesec dana on je pustio na tržište svega oko 25 tona kilskog pakovanja šećera, otprilike jedan šleper, a ostalih pakovanja, odnosno šećera u rinfuzu, koji je bio i do 30 dinara skuplji, pustio je na tržište 10 puta više i tako izazvao poremećaj. Ta firma je kod proizvođača imala 30.000 tona šećera, što je desetina ukupne godišnje proizvodnje u Srbiji – objasnio je Kandić.

Vlada Srbije je juče usvojila Uredbu o izmenama i dopunama Uredbe o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, kojom se maksimalna maloprodajna cena kristal šećera po kilogramu, u svim pakovanjima, ograničava na 89,99 dinara. Kandić je naveo da ne može da tvrdi da u svim supermarketima u Srbiji trenutno ima šećera, ali je poručio da će se u narednim danima situacija popraviti.

– Cena šećera je uredbom vlade ujednačena za sva pakovanja, tako da više neće potrebe za enormnom kupovinom šećera u kilskim pakovanjima, što je do sada bila situacija. U prvih 20 dana maja više od 200 posto je porasla tražnja za tom vrstom šećera. Nažalost, ne postoji zakon koji će sprečiti špekulacije, zbog čega pozivam građane da ukoliko primete da je u nekoj prodavnici cena šećera u pakovanju od jednog kilograma viša od 89,99 dinara, to prijave tržišnoj inspekciji – poručio je Kandić.

Inače, Odlukom vlade ograničena je na 73,00 dinara i maksimalna proizvođačka cena kristal šećera, u pakovanjima od jednog kilograma, pet kilograma i 10 kilograma, kao i maksimalna proizvođačka cena kristal šećera za sva ostala pakovanja na 81,00. Uredba će od objavljivanja u Službenom glasniku i stupanja na snagu važiti u narednih 150 dana.

Takođe, vlada je usvojila i Odluku o privremenoj zabrani izvoza drvne građe i ogrevnog drveta, koja će važiti 60 dana. „Zbog povećanog izvoza u prethodnim godinama i povećane tražnje za ovom vrstom ogreva na svetskom tržištu, nestašica ovih sortimenata najviše se odrazila na proizvođače peleta i ogrevnog drveta“, saopšteno je iz vlade.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор