Srbija na 60 dana ograničila cene životnih namirnica

Vlada Srbije je usvojila izmenjenu i dopunjenu Uredbu o ograničavanju cene osnovnih životnih namirnica, koja će se primenjivati 60 dana od dana stupanja na snagu.

Novom uredbom obuhvaćene su cene jednog kilograma šećera u kristalu, glatkog brašna tipa T- 400 u pakovanju do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, brašna tipa T-500 u pakovanju do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, jednog litra jestivog suncokretovog ulja i svinjskog mesa od buta.

Kako je navedeno, cena se ograničava zarad dalje zaštite tržišta, odnosno sprečavanja deformacija u formiranju cena navedenih roba, koje su izuzetno važne za snadbevanje potrošača, a naročito siromašnijih socijalnih kategorija, prenose srpski mediji.

Vlada Srbije je usvojila i izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte, kojom se prosečna veleprodajna cena derivata evrodizel i evropremijum BMB 95 uvećava za po sedam dinara. Privredni subjekti koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima na stanicama za snabdevanje prevoznih sredstava u obavezi su da nastave sa utakanjem derivata nafte u maksimalnoj količini do 60 litara.

Takođe, akciza na derivate nafte (olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja) privremeno je smanjena za 15 posto, imajući u vidu aktuelnu situaciju sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu, kao i tendeciju njenog daljeg rasta, koja negativno utiče na makroekonomsku stabilnost u zemlji. Ova Uredba će važiti mesec dana od stupanja na snagu, odnosno do 31. maja – poručuju iz vlade.

POred ovoga, vlada je donela odluka i o isplati jednokratne novčane pomoći zaposlenima u predškolskim ustanovama u iznosu od po 10.000 dinara, imajući u vidu da su usled vanrednih okolnosti pandemije korona virusa bili izloženi dodatnom naporu prilikom sprovođenja vaspitno-obrazovnog rada.

Vlada je usvojila i Akcioni plan za sprovođenje Programa upravljanja otpadom do 2031. godine, kojim se dalje unapređuje sistem upravljanja komunalnim otpadom kroz povećanu stopu reciklaže, smanjuje odlaganje biorazgradivog otpada na deponije, uspostavlja sistem održivog upravljanja opasnim i industrijskim otpadom i povećava stopa sakupljanja, ponovne upotrebe i reciklaže posebnih tokova otpada.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор