Srbija ograničila cene pet osnovnih namirnica

Vlada Republike Srbije je juče odlučila da ograniči cene pet osnovnih životnih namirnica, a u pitanju su šećer kristal, brašno T-400, jestivo suncokretovo ulje, svinjsko meso od buta i UHT mleko sa 2,8 procenata mlečne masti.

U saopštenju vlade se navodi da će cene ovih namirnica ostati onoliko kolike su bile na dan 15. novembar 2021. godine, kao i da je ovo ograničenje utvrđeno kako bi se otklonile štetne posledice i sprečili poremećaji na tržištu. Ograničenje se neće odnositi na snižene cene (rasprodaje, sezonska sniženja ili akcijske prodaje) koje su bile aktuelne 15. novembra, već na redovne cene pre sniženja.

„Odlukom, koja će biti primenjivana u trajanju od 60 dana, predviđeno je da proizvođači ove proizvode ne smeju isporučivati u količinama manjim od prosečnih u poslednjih 12 meseci, a za kršenje navedenih odredaba, predviđene su i novčane kazne u iznosu od 100.000 do 2.000.000 dinara, kao i zabrana vršenja delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine“, precizira se u saopštenju.

Inače, država je nakon dve godine, prošle nedelje ponovo aktivirala Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500, u skladu sa kojom se proizvođači hleba prijavljuju za brašno iz robnih rezervi po subvencionisanim cenama od 33 dinara sa PDV-om. Pekari moraju da prave ovu vrstu hleba najmanje 30 posto od ukupne količine, a cena takvog hleba u narednih šest meseci biće ograničena na 46 dinara.

Pored zamrzavanja cena osnovnih namirnica, a imajući u vidu drastično globalno poskupljenje energenata u poslednjih nekoliko meseci, Vlada Srbije je donela i Zaključak o ceni struje za rezervno snabdevanje električnom energijom krajnjih kupaca koji nemaju pravo na garantovano snabdevanje nakon 1. decembra 2021. godine. Ovim aktom su utvrđuje cena električne energije za preduzeća koja bi zaključila ugovore o rezervnom snabdevanju, a koja bi omogućila njihovo dalje poslovanje i stvaranje klime za očuvanje povoljnog privrednog ambijenta u Republici Srbiji.

„Utvrđena cena električne energije biće primenjivana do stabilizovanja situacije na referentnoj berzi. U cilju sprečavanja posledica koje bi uvećana cena električne energije imala na ukupno tržište u Republici Srbiji, Vlada Srbije donela je Zaključak o regulisanju međusobnih prava i obaveza između javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije Beograd i kupaca električne energije na komercijalnom tržištu, kojim se svim kupcima kojima ističe ugovor 30. novembra 2021. godine omogućava produženje važenja tog ugovora do 31. decembra 2021. godine“, objašnjava se u saopštenju vlade.

Na ovaj način kupci električne energije na komercijalnom tržištu bi zadržali ugovorne uslove koje su imali do sada, u prvom redu cenu struje u periodu od dodatnih 30 dana. Za grupu kupaca koja je sa Elektroprivredom Srbije zaključila ugovore o snabdevanju električnom energijom koji stupaju na snagu 1. decembra 2021. godine, odloženom primenom omogućavaju se isti uslovi kao i kupcima koji su obuhvaćeni prethodnom odlukom, i uz njihovu saglasnost primena će se odložiti za 1. januar 2022. godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор