Jeftiniji roming u regionu, ali ne i u BiH i Crnoj Gori

Od danas su cene rominga u zemljama Zapadnog Balkana snižene od 9 do 35 posto, u skladu sa primenom druge faze regionalnog sporazuma o romingu. Međutim, cene rominga u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini za sada će ostati iste.

Kako je navela državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, prosečna cena odlaznog poziva iz Srbije od danas iznosi 7,1 dinar, što je dodatno smanjenje za 34 posto u odnosu na prethodno snižene cene u julu 2019.

– Prosečna cena dolaznog poziva za Srbiju biće 5,6 dinara, a SMS poruke 2,9 dinara, dok će prenos podataka u proseku koštati 3,6 dinara po megabajtu – dodala je Matićeva i podsetila da je primena Sporazuma o snižavanju cena rominga u regionu, koji je potpisan u aprilu, počela 1. jula prošle godine, a da od 1. januara 2020. počinje primena druge faze kojom su predviđeni još niži troškovi, prenosi agencija Tanjug.

Ona je objasnila da će Srbija i Regulatorna agencija za elektronske komunikacije (RATEL) sa tri mobilna operatera nastaviti da u potpunosti poštuje potpisani sporazum, a da su BiH i Crna Gora odlučije da zadrže više cene rominga iz jula 2019. jer su tražile dodatno vreme za usklađivanje sa njihovim mobilnim operatorima i regulatornim agencijama, kako bi mogle da započnu primenu druge faze.

Prema regionalnom sporazumu, cena rominga će se od 1. jula 2019. do 30. juna 2021. godine postepeno snižavati u nekoliko faza, a od 1. januara 2020. menja se način obračuna troškova, tako što će svi korisnici roming plaćati po principu koji podrazumeva zbir domaće cene (koju trenutno plaćaju u domaćem saobraćaju ) i roming naknade. Od 1. jula ove godine stupiće na snagu novo sniženje cena za dolazne pozive i prenos podataka za sve korisnike.

Od 1. jula 2021. planirano je potpuno ukidanje naknada za roming u regionu Zapadnog Balkana, što bi značilo da će korisnici plaćati usluge rominga pod istim uslovima koji se primenjuju i u domaćem saobraćaju.

Regionalni sporazum o romingu potpisali su predstavnici zapadnobalkanske šestorke (Srbija, Crna Gora, BiH, Makedonija, Albanija i Kosovo*) na drugom Digitalnom samitu ZB, održanom u aprilu ove godine u Beogradu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор