Od 1. jula razgovor u romingu jeftiniji za 25, a internet za 90%

Na osnovu regionalnog sporazuma, cene rominga u zemljama Zapadnog Balkana će od 1. jula biti niže za oko 25 procenata, dok će najviše biti smanjena cena korišćenja interneta i to za oko 90 posto, navode u resornom ministarstvu.

Prema rečima državne sekretarke u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjane Matić, očekuje se da do 1. jula 2021. godine cena rominga u regionu bude ista kao cena u domaćem saobraćaju.

– Srbija je još 2014. potpisala sporazum sa Makedonijom, Crnom Gorom i BiH i već je u režimu smanjenih cena, a plan je i da se one dodatno smanje. Za oko mesec dana trebalo bi da bude potpisan regionalni Sporazum o romingu zemalja Zapadnog Balkana, ali imajući u vidu da novi sporazum obuhvata i Albaniju i celu teritoriju Kosova i Metohije, u ovom trenutku datum potpisivanja ostaje pod znakom pitanja – rekla je Matićeva.

Rešenjem RATEL-a operatorima se od 1. jula određuje obaveza snižavanja cena rominga i ukudanje naplate uspostavljanja veze. Za minut razgovora cena će sa prosečnih oko 28 dinara biti snižena na oko 11 dinara, cena SMS poruka će sa oko devet biti smanjena na oko četiri dinara, dok će cena prenosa podataka po megabajtu biti umanjena sa oko 30 na oko četiri dinara, ili za 90 posto. Za primljene poruke i poruke govorne pošte u SMS romingu neće se obračunavati dodatne naknade. Naplata odlaznih poziva će se vršiti po sekundi, s tim što operateri mogu primeniti inicijalni minimalni obračunski period koji ne može biti duži od 30 sekundi.

Naknada za prenos podataka u romingu vršiće se po kilobajtu, uz izuzetak poruka (MMS) koje se mogu naplaćivati po jedinici, navode u RATEL-u i podsećaju da će se cena rominga postepeno snižavati počev od 1. jula ove godine, pa do 30. juna 2021. od kada će se naplaćivati pod istim uslovima kao u domaćem saobraćaju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор