Produženo ograničenje visine cena osnovnih namirnica

Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici usvojila Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, na osnovu koje će to ogranjčenje nastaviti da se primenjuje i u narednih 90 dana.

Novom uredbom nastavlja se zamrzavanje proizvođačkih cena i cena u trgovini na veliko i malo pet osnovnih životnih namirnica, tako da one ne prelaze nivo cena tih proizvoda na dan 15. novembra 2021. godine, prenose agencije.

U pitanju su namirnice kao što su kristal šećer u pakovanju od jednog kilograma, glatko brašno T- 400 u pakovanjima do pet kilograma, brašno T-500 u pakovanjima do pet kilograma, jestivo suncokretovo ulje od jednog litra, svinjsko meso od buta i pasterizovano mleko od jednog litra sa 2,8 posto mlečne masti.

Cilj ovakve mere je dalja zaštita tržišta, odnosno sprečavanje deformacija u formiranju cena roba od izuzetne važnosti za snadbevanje potrošača, a naročito siromašnijih socijalnih kategorija, poručuju iz vlade.

Inače, na sednici je usvojen i Program upravljanja otpadom za period 2022 – 2031. godine, kojim se utvrđuju strateški ciljevi u ovoj oblasti, omogućava smanjenje štetnog uticaja na životnu sredinu i klimatske promene i omogućava ostvarivanje preduslova za korišćenje otpada u cirkularnoj ekonomiji. Programom je predviđeno i usvajanje Akcionoga plana za period od 2022. do 2024. godine.

Takođe, usvojena je i Uredba o uslovima i načinu dodele korišćenja kreditnih sredstava za podsticanje kvaliteta turističke ponude. Sredstva su namenjena za projekte fizičkih i lica i privrednih društava, a odnose se na izgradnju, uređenje i rekonstrukciju hotelskih i drugih smeštajnih kapaciteta, restorana i objekata sportsko-rekreativnog i zabavnog sadržaja, restauraciju ruralnih objekata i njihovo pretvaranje u turističke kapacitete, unapređenje marketinga, kao i izgradnju turističke infrastrukture.

Vlada je usvojila i Uredbu o utvrđivanju Programa finansiranja projekata od javnog interesa koje realizuju udruženja sa teritorija izrazito nedovoljno razvijenih opština (jedinica lokalne samouprave iz četvrte grupe) u 2022. godini. Za projekte iz oblasti zapošljavanja, kulture, bezbednosti, životne sredine, zdravlja, rodne ravnopravnosti i socijalnih pitanja, vlada je opredelila 15.000.000 dinara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор