Iz vršačkog Hemofarma stiže 60% proizvoda Štade

U pogonima vršačkog “Hemofarma” proizvodi se čak 60 procenata svih proizvoda nemačkog farmaceutskog koncerna “Stada”, ističe generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger.

– Velika je stvar kada kompanija iz male zemlje na istoku Evrope čini toliko važan segment u poslovanju internacionalnog koncerna, jednog od najvećih evropskih proizvođača generičkih lekova. Naša je obaveza da to poverenje opravdamo – rekao je Zeliger za “Večernje novosti”.

On je podsetio da je od 2006. godine Štada investirala u Hemofarm oko 300 miliona eura, kao i da je vršačka kompanija postala regionalni centar Štade za 13 zemalja centralne i jugoistočne Evrope od kojih osam pripada Evropskoj uniji.

– Investicije Štade u Hemofarm će biti nastavljene, a biće potrebe i za novim radnicima. U ovom trenutku ne bih otkrivao o čemu se radi, jer je u toku izrada projekta i planova, ali sam ubeđen da ćemo za otprilike godinu dana moći da iznesemo više detalja ovim povodom – rekao je Zeliger.

Direktor Hemofarma je ovom prilikom ukazao da su domaći proizvođači lekova u neravnopravnom položaju u odnosu na uvoznike, jer PDV na uvoz lekova iznosi 10 posto, a na uvoz sirovina za proizvodnju lekova 20 posto.

– Hemofarm je najveći domaći proizvođač lekova i jedan od najvećih izvoznika. Važno je da država podrži domaću industriju, jer se to višestruko vraća. Podržavajući domaće proizvođače i domaća istraživačka odeljenja država podržava sebe – rekao je Zeliger i objasnio da je u prošloj godini u pogonima te kompanije proizvedeno 5,5 milijardi tableta, što je novi rekord.

Intervju za Novosti Zeliger je završio pozivom nemačkim biznismenima da izaberu Srbiju za destinaciju gde će investirati, uz preporuku da dođu i na licu mesta se uvere kakva je ovo zemlja za poslovanje. Generalni direktor Hemofarma i potpredsednik Štada grupe je istakao da u Srbiji boravi već više od sedam godina i da je mišljenja da je Srbija dobra ne samo za posao već i za život.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор