Isporučioca struje biramo od jula

made-in-germany-rs-struja-kablovi
Nacrtom novog zakona o energetici predviđeno je da od 1. jula ove godine ili najkasnije od datuma stupanja na snagu ovog zakona, građani mogu da biraju od koga će kupovati struju, a snabdevači će imati obavezu da obaveste kupce o uslovima prodaje električne energije, rekla u intervjuu za „Politiku“ ministarka energetike u ostavci Zorana Mihajlović i najavila da će zamena snabdevača biti moguća i besplatna.

– Od licenciranih 75 snabdevača, koji se uglavnom bave veleprodajom, za sada je šest iskazalo interes za snabdevanje krajnjih kupaca. Otvaranje tržišta ima za cilj povećanje konkurentnosti, a samim tim i izbora snabdevača, uslova isporuke i niže cene električne energije. S obzirom da će kupcu biti dostupne sve informacije o snabdevačima i uslovima prodaje struje, on će imati pravo da bira i preuzme rizik izbora. Zakonom o energetici doći ćemo do realne cene energije i mogućnosti investiranja u nove proizvodne kapacitete, što će obezbediti dugoročnu sigurnost snabdevanja – rekla je Mihajlovićeva i naglasila da zakon „poznaje energetski zaštićenog kupca, kao i da je Uredba kojom se štite ugrožene kategorije već doneta“.

Ona je objasnila da je zbog mogućnosti tržišne utakmice, važno da EPS bude konkurentan u pogledu uslova i cene, a da treći energetski paket direktiva EU, nameće obavezu razdvajanja operatera, što podrazumeva da vlasnik ne može istovremeno da upravlja proizvodnjom, prenosnim sistemom i snabdevanjem.

– Što se tiče gasovoda „Južni tok“, rešenja će biti doneta u skladu sa dogovorom Rusije i članica EU koje učestvuju u projektu. Energetski sektor Srbije predstavlja neodvojivi deo energetskog prostora Evrope, a Srbija je još 2006. potpisala Ugovor o osnivanju energetske zajednice i samim tim se obavezala na postepeno usklađivanje s pravnim tekovinama EU u oblasti energetike – rekla je Mihajlovićeva i istakla da cilj novog zakona nije samo ispunjavanje zahteva EU niti samo preuzimanje direktiva, već otklanjanje ograničenja i nedostataka uočenih kroz primenu postojećeg Zakona o energetici.

Mihajlovićeva je za „Politiku“ rekla i da su uz podršku Ministarstva u EPS-u i Elektromreži Srbije u toku pripreme za promenu pravne forme javnog preduzeća, koje će biti realizovane u najskorije vreme.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор