Tokom poplava Srbija uvezla struje za pet miliona eura

made-in-germany-rs-struja-kablovi

Nakon katastrofalnih poplava Elektroenergetski sitem Srbije polako se vraća u normalu, a nakon deset dana zastoja počeo je sa radom blok A1 Termoelektrane „Nikola Tesla” (TENT) u Obrenovcu.

Još uvek se ne zna koliko je tačno štete od poplava pretrpela „Elektroprivreda Srbije” (EPS), dok su nadležni saopštili da je država tokom vanredne situacije uvezla struju vrednu pet miliona eura kako bi snabdevanje građana i privrede bilo normalizovano. Novac potrošen za uvoz struje ući će u bilans štete koju je EPS pretrpeo zbog poplava, prenosi novosadski „Dnevnik“.

– EPS je i pre poplava imao normalne aktivnosti uvoza i izvoza struje, a za vreme poplava nije otkazan ni jedan ugovor i struja se izvozila po planu. Taj povećani uvoz struje i dalje je u okviru predviđenog plana poslovanja EPS-a, a vrednost povećanog uvoza ući će u ukupni bilans štete koju je EPS kao sistem pretrpeo zbog njih. Sada je potrebno uraditi novi biznis-plan u kojem će biti pripremljeni različiti scenariji. Za sad nijedan od tih scenarija ne predviđa restrikcije struje, ali će sve zavisiti od rasta proizvodnje uglja u „Kolubari” – objasnio je Aleksandar Obradović, vršilac dužnosti direktora EPS-a.

Ministar energetike Aleksandar Antić najavio je za danas puštanje u rad i Bloka 3 u TENT-u A, nakon čega bi elektrana bila osposobljena za proizvodnju struje kapaciteta od 500 do 600 megavata. TENT A ima šest blokova, ukupna snaga termoelektrane je 1.650 megavata i isporučuje oko 30 posto struje u Srbiji. Ministar je izrazio očekivanje da će ubrzo prestati uvoz struje, kako se budu oporavljala proizvodna postrojenja EPS-a.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор