Instrukcije AHK o prevozu radnika tokom vanrednog stanja

Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija) poslala je svojim članicama Instrukciju o primeni uredbe o izmenama i dopunama mera za vreme vanrednog stanja u oblasti prevoza putnika u drumskom saobraćaju, dobijenu od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

U saopštenju AHK se navodi da se ovim uputstvom detaljnije definiše način dobijanja dozvola za specijalno organizovane linije gradskog i prigradskog saobraćaja, isključivo u svrhu obavljanja radnih zadataka i zadataka neophodnih za obezbeđivanje zdravlja i bezbednosti građana Republike Srbije.

AHK podseća da je javni prevoz u Beogradu ukinut i da se poslodavcima i jedinicama lokalne samouprave prreporučuje da koriste isti model prevoza za sve zaposlene, a da će, kako je najavljeno iz gradske Skupštine, saobraćaj biti organizovan posebnim koridorskim linijama koje određene delove grada povezuju sa najvitalnijim ustanovama čiji se rad nije prekidao.

Ove koridorske linije moći će da koriste samo oni koji imaju radnu obavezu i papirnu propusnicu za kretanje u vreme policijskog časa. Koridorske linije biće organizovane za gradske opštine, dok će žitelji Sopota, Mladenovca, Grocke, Obrenovca i drugih prigradskih opština i naselja imati posebne linije Lastinim autobusima.

U saopštenju se dodaje da će zdravstveni radnici i nemedicinsko bolničko osoblje koje ima radnu obavezu, koristiti isti prevoz kao i svi drugi građani sa radnom obavezom, a neophodno je da poslodavac izda poseban radni nalog za svaki dan. Veliki sistemi i kolektivi koji imaju puno zaposlenih imaće mogućnost da direktno sa GSP-om ugovaraju prevoz svojih radnika.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор