Inspektori pojačali nadzor na Savi i Dunavu

Poznato je da su reke godinama bile glavna magistrala sivog tržišta nafte i naftnih derivata, vrednog desetine miliona eura, ali i mnoge druge akcizne i neakcizne robe. U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture tvrde da je oko 40 posto pretovara robe na rekama i obalama u Srbiji nelegalno, i ističu da u ovu, veoma važnu oblast za razvoj Srbije, konačno mora da se uvede red.

U zajedničkoj akciji kontrole plovidbe na Savi, inspektori Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Uprava carine otkrili su u šljunkari kod Beograda, tri plovna objekta bez potrebne dokumentacije i nadzora. U ovoj akciji su učestvovala dva patrolna glisera Ministarstva građevine i Uprave carine, a inspektori i carinici su kontrolisali brodske isprave, registracije brodova, da li je prijavljena posada, pretovarna mesta na priobalju, carinska dokumenta, gorivo i drugo.

– Kazne za taj prekršaj kreću se do dva miliona dinara za privredne subjekte, pa bi država od kazni samo na tom mestu, mogla da prihoduje šest miliona dinara. Kontrolišemo sve plovne objekte na rekama i pokušavamo da dovedemo u red nešto o čemu se decenijama ćutalo i nije se do kraja sprovodilo. Uvođenje plovidbe u legalne tokove moglo bi dati veliki doprinos budžetu – istakao je Aleksandar Simić, pomoćnik ministra građevine zadužen za inspekcijski nadzor, dodajući da će to ministarstvo nastaviti da vrši stalan nadzor nad srpskim plovnim putevima, prenosi novosadski „Dnevnik“.

Milan Rakić, savetnik potpredsednice Vlade Srbije Zorane Mihajlović, izjavio je da je u Srbiji do sada bila praksa da teretni brodovi bivaju ostavljani bez i jednog člana posade, što više neće moći da se radi.

– Nedavno je kod šljunkare u Beogradu zatečen usidreni samohodni teretnjak „Vrabac“ bez i jednog člana posade. Zaposleni su zakonski obavezni da budu prisutni na brodu, a kazna je od 150.000 do dva miliona dinara. Cilj Vlade Srbije je suzbijanje sive ekonomije i ona je istrajna da u tome i uspe, tako da će ovakve akcije biti nastavljene i u buduće – poručio je Rakić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор