Inflacija „pojela“ nemačkim domaćinstvima po 325 eura

Inflacija obezvređuje novac, pa ljudi traže i dobijaju povišice na plate. Međutim, sa većom platom, po nekad se desi da upadnu u viši poreski razred, pa više moraju i da plate državi, iako im je sa većom platom kupovna moć ostala nepromenjena.

„Ovaj fenomen, koji se u ekonomiji zove hladna progresija, prošle godine je u proseku koštao nemačka domaćinstva 325 eura, ili 0,7 posto ukupnog godišnjeg prihoda. Najveće opterećenje srazmerno prihodima je istrpela srednja poreska kategorija, sa primanjima do 60.000 eura“, navodi u najnovijem izveštaju ekonomski institut Ifo, a prenosi agencija DPA.

Zbog hladne progresije, nemački obveznici su prošle godine platili 10,9 milijardi eura poreza više. Na ovaj način država inkasira više prihoda, ali građani realno imaju manje novca na raspolaganju, navodi Ifo.

– Novi propisi, odnosno prilagođeni poreski razredi, od ove godine uglavnom potiru hladnu progresiju, ali ne kompenzuju opterećenje iz 2022. godine – rekao je predsednik Ifo Klemens Fist.

S tim u vezi, Ifo stručnjak za poreze Florijan Dorn pozvao je na automatsku eliminaciju hladne progresije uođenjem sistema „pokretnih tarifnih zona“, koje svake godine treba da se prilagode nominalnom rastu prihoda.

Inače, posmatrano u apsolutnim brojkama, poreski obveznici iz najvišeg razreda su prošle godine platili državi po 1.000 eura više, odnosno 0,9 posto svog godišnjeg prihoda.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор