Gasprom i Vinteršal razmenjuju udele u zajedničkim poslovima

made-in-germany-rs-wintershall
Predsednik nadzornog odbora nemačkog Vinteršala (Wintershall) Harald Švager i  direkror Gasproma Aleksej Miler, potpisali su sporazum o zameni imovine, saopštila je ruska kompanija, a prenosi „Tanjug“.

Gasprom će kao rezultat sporazuma, sa sadašnjih 50 posto, povećati na 100 posto udeo u zajedničkim kompanijama za trgovinu i skladištenje gasa u Evropi: WINGAS, WIEH i WIEE, a dobiće i 50 posto udela u WINZ kompaniji za istraživanja i eksploataciju u Severnom moru. U zamenu za ovo Vinteršal će preuzeti 25 posto udela ekonomskog učešća u projektu razvoja i razrade sektora 4A i 5A ačimovskih ležišta Uregonskog nalazišta kondenzovane nafte i gasa.

Kako je preneo Itar Tas, Evropska komisija je 4. decembra odobrila sporazum Gasproma i Vinteršala o zameni imovine.

– Sporazum sa nemačkim partnerom otvara nam mogućnost pristupa perspektivnim projektima u Severnom moru. To je odlična prilika za rast naše kompanije – prokomentarisao je sporazum sa Vinteršalom direktor Gasproma, Miler.

Rast poražnje za ruskim gasom u Evropi konstantno raste. Jačanje prisustva Gasproma na veleprodajnom tržištu, a i moguće pogodnosti za krajnje korisnike gasa dodatno jačaju poziciju Gasproma ne samo u Nemačkoj, već i u drugim zemljama Evrope.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор