Simensu porastao profit

made-in-germany-rs-siemens-minhen

U četvrtom kvartalu 2013. godine, odnosno u prvom poslovnom tromesečju za Simens (SIEMENS), nemački proizvođač industrijske opreme uvećao je svoj neto profit za 20 posto. Neto zarada ove kompanije je sa 1,21 porasla na 1,46 milijardi eura, u odnosu na isti period 2012. godine, prenosi agencija „Frans pres“.

Do rasta profita došlo je nakon što je Simens u prethodnom periodu isplatio jednokratne troškove na ime kašnjenja isporuke brzih vozova. U 2013. godini troškovi Simensa zbog kašnjenja u proizvodnji vozova za nemačku železničku kompaniju, bili su 116 miliona eura, dok su gubici poslovanja u oblasti solarne energije iznosili 150 miliona eura. Bolji rezultat u prošloj godini, ipak je ostvaren zahvaljujući prodaji dela imovine.

Snažan euro i slaba tražnja na tržišima u usponu, sa druge strane uticali su na prihode koji su za tri posto smanjeni, na 17,32 milijardi eura. Međutim, narudžbe kao ključno merilo budućeg profita, porasle su za devet posto. Samo narudžba Saudijske Arabije koja se odnosi na dva voza za podzemnu železnicu u prestonici Rijad, vrednosti je 1,6 miliajrdi eura.

Ukoliko se isključe efekti valutnih promena, u ovoj godini, Simens očekuje na tržištu nove izazove i rast neto profita od 15 posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор